SG.hu

Hologram-szobor készült Neumann Jánosról

Neumann János születésének századik évfordulója alkalmából három napos centenáriumi kongresszus kezdődött a Magyar Tudományos Akadémia épületében, az informatikai minisztériumban felavatták a tudós holografikus szobrát, a Magyar Nemzeti Bank pedig Neumann-emlékérmet bocsátott ki.

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság háromévente rendezi meg szakmai kongresszusát, idén a találkozó első napja Neumann Jánosnak állít emléket: az előadások idealizálásoktól mentes, reális formában mutatják be a tudóst és a magánembert - mondta a Magyarország.hu-nak Alföldi István, a társaság elnöke. A második és harmadik nap programjában olyan, a civil társadalom egészét érintő informatikai feladatokról szerepelnek, mint az elektronikus közigazgatás és biztonság, jogalkotás, oktatás. A rendezvényen minden alkalommal 350-400 hazai és külföldi szakértő vesz részt. Alföldi István szerint a Neumann-év eredménye, hogy a tudós neve jobban beépült a hazai köztudatba, illetve, hogy a Báthory utcában látható emléktáblán kívül az év végétől egy szobor is emléket állít majd Neumannak a lágymányosi infoparkban.


Mádl Ferenc is méltatta a tudós eredményeit

"A fejlődés ellen nincs gyógymód" - idézte Mádl Ferenc köztársasági elnök Neumann János szállóigévé vált mondatát a világhírű matematikus és fizikus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos kongresszus megnyitóján.

Az államfő - a Neumann centenáriumi év fővédnöke - kiemelte: Neumann János írásaiban kifejezte a humánum iránti elkötelezettségét, kitért a tudományos, fizikai és technológiai fejlődés morális kérdéseire, kreativitása kiterjedt a gazdaságtan és a társadalomtudományok fontosabb területeire is.

A Neumann centenáriumi év programja több mint 40 kiemelkedő rendezvényt foglal magába, a rendezvénysorozat a tudásgazdagság, az információs technológia erejét állítják középpontba - mondta a megnyitón Kovács Kálmán. Az informatikai és hírközlési miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Neumann János azért nem engedte szabadalmaztatni felismerését, amelyet Neumann-elvként ismer a világ, mert úgy gondolta: a számítástechnika, a tudás mindenkié. Az információs társadalom három alappillérének a tehetséget, a technológiát és a toleranciát nevezte.

Vízi E. Szilveszter MTA-elnök szerint Neumann János élete példakép kell, hogy legyen minden fiatal számára, nemcsak azért, mert megőrizte anyanyelvét, kultúráját, hanem azért is, mert mindig szeretettel emlékezett meg Magyarországról.

Holografikus szobrot avattak a minisztériumban

Az informatikai minisztérium Dob utcai épületében szerdán Kovács Kálmán miniszter és Marina von Neumann-Whitman, Neumann János lánya avatták fel a tudós holografikus szobrát. A ceremónián Kovács Kálmán arról beszélt, hogy Neumann Jánosnak köszönhetően Magyarország emelt fővel léphet be a harmadik évezredbe, amelynek motorja az informatika. Marina von Neumann-Whitman elismerését fejezte ki, amiért Magyarországon nagyon sokan ismerik és tisztelik édesapja munkásságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kandras1983 #4
    Hol a kép? Én is látni szeretném. :-(
  • AranyKéz #3
    "Vízi E. Szilveszter MTA-elnök szerint Neumann János élete példakép kell, hogy legyen minden fiatal számára, nemcsak azért, mert megőrizte anyanyelvét, kultúráját, hanem azért is, mert mindig szeretettel emlékezett meg Magyarországról."

    Jobb valakit távolról szeretni mintha közelről tépnénk egymást :P
  • Prince of Máté #2
    kurva jól néz ki
  • Cactus #1
    Jó a kép, csak Madl maradt le róla :]