Berta Sándor

A bankjegyek nem módosíthatók Photoshopban és Paint Shop Proban

A szigorítás elsősorban a pénzekkel foglalkozó szakembereknek, fanatikusoknak és valljuk be a bankjegy-hamisítóknak okozhat majd gondokat. A korlátozás a Photoshop CS és a Paint Shop Pro népszerű képszerkesztő programokat érinti.

Ezentúl tehát sem a törvényt tisztelő állampolgárok, sem a "rossz fiúk" nem fogják tudni betölteni a két szoftverbe az amerikai dollár és az euró papírpénzekről készült fotókat, fotórészleteket és grafikai elemeket. Mindezt nem a fejlesztők hozták nyilvánosságra, hanem az internetes fórumokon olvasható. Kérdéses azonban, hogy más országok bankjegyeit is érinti-e majd a változtatás.


A Photoshopot használók szerint az új szigorítás csak a legújabb CS-változatot érinti, a régebbi verziókat nem. Ugyanez igaz a Paint Shop Pro esetében is, ahol csak az új, 8-as verziószámmal ellátott szoftver tartalmazza ezt a korlátozást, a korábbiak nem. Szakértők szerint a Photoshop CS és a Paint Shop Pro 8 elvileg felismeri a grafikus adatokból, hogy a betöltendő kép tartalmaz-e amerikai dollár vagy euró-bankjegyeket és ha igen, megtagadja a képek betöltését. A PaintShop Pro 8-ban erre egy felbukkanó ablakban lévő szöveg is figyelmezteti a felhasználókat.

Valószínű, hogy ezek a módosítások az amerikai kormány kérésére vagy felszólítására történtek, hogy megnehezítsék az amerikai dollár és az euró hamisítását. A Jasc cég, amely a PaintSHop Pro-t készíti már utalt erre, míg a Photoshop "atyja", az Adobe még hallgat.

Kérdés persze, hogy az otthoni és a professzionális felhasználók, például a grafikusok, képszerkesztők mennyire lesznek megértőek az új módosításokkal szemben. Az is kérdéses, hogy a módszer mennyire érje el a célját, hiszen vannak más képszerkesztő programok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kytron #62
    ellenpélda:
    euro.jpg (189 kb)
  • NzzN #61
    Kissé nagy pofátlanság lenne, hogy mondjuk egy grafikus megveszi a legújabb grafikai progamot és nem csinálhat vele azt amit akar, ráadásul a felismerés gondolom nem kis erőforrásokat igényel ha rendesen működik.
  • h4x0r #60
    Hehe... Ez egy akkora hoax, mint Hawaii ide :-)

    Szerintetek kulon fognak fejleszteni egy ilyen mintafelismerot? Ahhoz, hogy mukodokepes es hasznalhato legyen, min. 1 Gb lenne a Photoshop... Ekkora $%@#$@^#$@&(@*sagot. Raadasul irtak is, hogy nem hivatalos kozlemeny volt. Lamak... Mar akik ketkedes nelkul elhittek.
  • Duddits #59
    Bakkker. Holnap ki is próbálom. Ja és olyan láthatatlan számokat, meg jeleket amiknek ilyen szivárvány színük van, simán csinálsz rá.... Elmész valamelyik játékboltba, papírboltba és veszel egy olyan "láthatatlanúl" író tollat, amihez van egy ilyen kis kéken világító lámpa. Tisztáa ugyan úgy nézz ki...
  • mrzool #57
    Én képrészletet említettem. Te azt mondtad, hogy ki kell találni a képen kívül eső részeket.

    Talán ez jobban megvilágosít; idézet Russel-Norvig: MI modern megközelítésben c. könyvének 674. oldaláról:

    "A Hopfield-hló asszociatív memóriaként működik. Miután egy példahalmazon tanítottuk, az új inger hatására egy olyan aktivációs mintára áll be, amely a tanító halmaz azon példájához tartozik, amely a leginkább emlékeztet az új ingerre. Például, ha a tanító halmaz fotóknak egy halmaza, és az új inger a halmazba tartozó fotók egyikének egy kis darabja, akkor az aktivációs szintek reprodukálják azt a fotót, amelyiknek a darabját használtuk.

    (Kiemelés tőlem.)
  • Cat #55
    öt nap késéssel indexre is eljutott a hír :)
    http://index.hu/tech/szoftver/penz0112/
  • CAD #54
    Sajnos nem ismerem a neuralis halokat, nem tudom mennyire hatekonyak, es nem tudom azt sem, hogy te mennyire ismered oket, en sajat ismereteimbol indultam ki... ugy pedig beszelni valamirol, hogy nem pontosak az ismereteink, nem sok ertelme van.
  • mrzool #53
    "mrzool: Nem holoszkenner! Semmilyen háló nem találja ki, hogy mi volt a kép szélén kívül."

    Ki mondta, hogy kitalálja? Én biztos nem...
  • AtisH #50
    Ha nagynevű cégek úgymond komoly védelemmel ellátott programjaikat rövid időn belül megtörik az arra szakosodott emberek, akkor valszeg -ha igaz ez a hír- akkor szerintem ezekre a programokra is meg fog jelenni a megfelelő törés, patch, stb. De még azt is kinézem a "humorosabb" crackerekből, hogy még a clipartba beteszik ezeket képeket.:-)))
  • Glinn Eldiven #49
    Mekkora felbontásról is van itt szó? Én a cikkben is szereplő 2 dolláros bankjegy képet lementettem, és betöltöttem PSP8-cal és símán betöltötte.
    ...
    "elvileg felismeri a grafikus adatokból, hogy a betöltendő kép tartalmaz-e amerikai dollár vagy euró-bankjegyeket és ha igen, megtagadja a képek betöltését"