Berta Sándor

Európa meghódítására készül a Dell

Komoly terveket szöveget az "öreg kontinenssel" kapcsolatban a Dell. A világ legnagyobb számítógépgyártójaként számon tartott vállalat most sok más terület után a német piacot szeretné meghódítani.

A Handelsblatt nevű neves német újságnak nyilatkozó amerikai konszern vezetőjének, Michael Dellnek a véleménye szerint "csupán idő kérdése", hogy a cég mikor válthatja le a német piacvezetői pozíciójából a Fujitsu-Siemenst.

Mindenesetre a Dell igencsak következetes piaci magatartást tanúsít, hiszen arról már korábban hallani lehetett, hogy a társaság az amerikai piacon kívül máshol is meg akarja vetni a lábát, ebben látja a jövőbeni sikerei zálogát. Főleg a német piac iránt érdeklődött már akkor is igen komolyan a konszern. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Dell nem akar Európába gyártósorokat hozni, vagy új üzemeket alapítani, a konkurencia ellen "csak" a kész számítógépekkel veszi fel a harcot.

A vállalatnak viszont gondot okozhatnak az olcsó PC-ket kínáló cégek, mint a Medion is. Kevin Rollins, a Dell menedzsere úgy vélte: ezek a cégek nem maradnak hosszútávú szereplői a piacnak. S mintha csak az ő szavait akarta volna igazolni, kis idő elteltével kiszállt az üzletágból a Medion melletti másik nagy "olcsó-PC-kínáló", a 4MBO.

Az amerikai vállalatnál optimisták a közeli és a távoli jövőt illetően és ezen még az ágazatot sújtó gazdasági recesszió sem változtathat. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a nagy konszernek kezdenek magukhoz térni és új információ-technológiai projektekbe invesztálni. Ez hozhatja meg a várva várt áttörést - így vélekedik Kevin Rollins is. Mindenesetre az első visszajelzések pozitívak, így elméletileg semmi és senki sem állhat a Dell útjába. Persze a konkurencia ezt bizonyára nem így látja. Ám, mint mindig, a piaci harc csak nekünk, felhasználóknak kedvez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #4
    a magyar piacon jelen van a compaq, hp, ibm, siemens, néha még távolkeleti brand pécéket is lehet látni. ők fedik le a magyar piac 300%-át. persze lehet, hogy többet is. :)
  • Flanagan #3
    Nálunk minden idő kérdése. Csak győzzem kivárni... Bár mire mondjuk hozzánk elérnek, nem istenbizony hogy azon a gépen egy Word el fog futni ;)
  • Cat #2
    a német piac europa legnagyobb piaca, nyilvánvaló, hogy az amerikaiak előszőr ezt célozzák
    csak idő kérdése, hogy hozzánk is eljutnak...