Spencer

Megduplázódott a legális zenefájlletöltők száma

Egy friss felmérésből kiderül, hogy az idei esztendő első felében több mint duplájára nőtt azon amerikai felhasználók száma, akik legálisan működő internetes zeneletöltési szolgáltatásokat használnak, ezzel párhuzamosan pedig dinamikusan növekedett a hordozható zenelejátszóval rendelkező felhasználók száma is.

Konkrét adatokat tekintve, míg 2002 decemberében a zenei szolgáltatásokat igénybe vevő amerikaiaknak még csak mintegy 12 százaléka, addig 2003 júniusában már több mint 19 százaléka rendelkezett valamilyen hordozható digitális audiolejátszóval.

Az Ipsos-Insight piackutató cég jelentéséből kiderül, hogy idén júniusban az internetes zeneletöltési szolgáltatásokat használó, tizenkét éves, illetve ennél idősebb felhasználók közül nagyjából minden hatodik (16 százalék) fizetett az általa letöltött zenei felvételekért. A piackutatók szerint mindez azt jelenti, hogy idén év közepén már mintegy tízmilliós volt azon amerikai felhasználók tábora, akik teljesen legális módon szerzik be kedvenc digitális zenéiket.


Ez a relatíve jó eredmény egyébként nem meglepő, hiszen az elmúlt időkben sokat lehetett hallani arról, hogy például az Apple Computer nemrégiben indított iTunes Music Store szolgáltatása milyen óriási sikereket ér el. Érdekes egyébként, hogy tavaly decemberben még csak 8, idén áprilisban pedig mintegy 13 százalékra volt tehető azon zenei letöltésekkel foglalkozó felhasználók aránya, akik legális módon jutottak hozzá az általuk olyannyira vágyott felvételekhez.

Az Ipsos-Insight féle felmérés rávilágít többek közt arra, hogy a fiatal felnőttek, vagyis a 18-24 éves korosztályba tartozók között legnépszerűbbek a fizetős online zeneletöltési szolgáltatások, igaz mostanság már a 25-54 éves korosztály képviselői is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak ezen szolgáltatások iránt. Az utóbbi korosztályba tartozók közül egyébként jelenleg nagyjából minden ötödik felhasználó hajlandó fizetni az általa letöltött zenékért. A jelentésből kiderül az is, hogy a 12-17 évesek közül fizetnek a legkevesebben az internetről letöltött zenei felvételekért. Az előrejelzések szerint egyébként 2008-ban a zeneipari bevételek körülbelül egyharmada már a digitális zenekereskedelemből fog származni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Obi Wan #9
    Hmmm... csak én vettem észre a címet meg a többit? "Megduplázódott a <b>legális </b>zenefájlletöltők száma"... Ha csak a legális duplázódott meg, mi baj? :)
  • [HUN]PAStheLoD #7
    én a képen röhögök de nagyon :DDDDD
  • Darth Sith #5
    hát ő bajuk. :)
  • Lazarus #4
    :DDD
  • Pheel #2
    Az nem a duplája, hanem végtelen méretű növekedés :)

    Eddig volt egy, most van kettő :)