Rónai György

Több letöltés, mint CD vásárlás

Egy tanulmány szerint Amerikában kétszer annyi számot töltenek le legális zeneszolgáltatóktól, mint ahány CD-t vásárolnak a boltokban. A hivatalos eladásokat figyelő Nielsen SoundScan június utolsó hetében kezdte el figyelni az online forgalmat is.

A Billboard magazin jelentése szerint június vége óta mintegy 7,7 millió zeneszámot töltöttek le, azonban az eladott CD csupán 4 millió volt. Ez a példa is mutatja, hogy mennyire népszerűek a legális online zeneszolgáltatások. Egyesek szerint azonban a CD eladásokat nem lehet összehasonlítani a letöltésekkel, mert mára már csak nagyon kevés olyan CD jön ki, amely egy számot tartalmaz. A kiadó cégek már nem is adnak ki szívesen egyetlen számmal CD-ket, ezzel szemben az internetről több mint fél millió közül válogathatnak az emberek, számonként 0.99 dollárért.

A legális letöltő helyek közül az Apple iTunes, az újraindult Napster, és a Musicmatch a legnépszerűbbek. Ezek mind inkább megpróbálják elcsalni a felhasználókat az illegális filecsere programoktól, mint például a Kazaa, amit a legtöbb lemezkiadó a visszaeső CD eladásokért okol.


Illegális lemezek megsemmisítése - fordul a trend?

Az október 26-i hétvégén például 857 ezer dalt töltöttek le legálisan az internetről, míg a boltokban mindössze 170 ezer kelt el. Ezzel szemben viszont a legkelendőbb egydalos CD-ből még mindig többet vettek, mint ahányan azt a számot letöltötték a netről. A legjobb ilyen az I Can Only Imagine volt, MercyMe előadásában, amelyből 6900 példány kelt el, míg az online győztesből, az OutKast Hey Ya! c. számából csupán 4700.

A digitális zene eladási mutatói jól kifejezik, hogy a zeneipar egyre inkább az online kereskedelem felé fordul, mondta el Sean Ryan, a RealNetworks elnöke. "Az egyes számok offline eladása nem működött túl jól, azonban online már annál inkább."

Phil Quartarao az EMI Music-tól azt mondja elégedett a trenddel, de egyelőre nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget. "Bármely módszer, amellyel rábírhatjuk a felhasználót, hogy ne lopja, hanem vegye meg a zenét, nyereség az ipar számára."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • selwik #5
    Annyira nevetségesek ezek a demonstratív bezúzások:))

    Inkább olvasszák be az összeset, a tokot meg újrahasznosíthatnák.
  • Darth Sith #2
    netről. :D