Franczy

A vártnál rosszabb PC-eladások, növekvő flash memória piac

Az iSuppli piackutató cég legfrissebb előrejelzései arról szólnak, hogy a személyi számítógépek eladási mutatói a korábban előrejelzettnél várhatóan rosszabbul fognak alakulni 2003-ban, ezzel szemben a flash memóriák piaca a vártnál várhatóan dinamikusabban fog fejlődni ebben az évben.

Míg az iSuppli korábban napvilágot látott előrejelzéseiben az állt, hogy idén az előző évhez képest mintegy 13,8 százalékkal több személyi számítógépet adnak majd el világszerte, addig a legfrissebb jelentés szerint ezen növekedés mértéke mindössze 9,8 százalékosra tehető. Joe D'Elia, a piackutató cég egyik vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a növekedési ütem visszaesésének hátterében elsősorban az áll, hogy 2003 első felében a vártnál valószínűleg jelentősen kevesebb PC-t vásárolnak majd a vállalati szegmensben.

"Az információ technológiai kiadások az idei év első felében a vártnál kisebbek lesznek. Komoly problémát jelent, hogy az Egyesült Államok bármely pillanatban háborút indíthat Irak ellen, ugyanis ennek következtében csökken a vásárlási kedv" - nyilatkozta Jim Cantore, a jelentést készítő piackutató cég egyik elemzője.

Míg az iSuppli szerint a személyi számítógépek eladásai a vártnál kisebb mértékben fognak növekedni 2003-ban, addig a cég előrejelzései már korántsem ilyen borúlátóak a flash memóriák piacával kapcsolatosan. Az iSuppli korábbi jelentéseiből az derült ki, hogy idén világszerte mintegy 8,4 százalékkal több flash memóriát fognak eladni, mint a tavalyi esztendőben, ezzel szemben a cég legutóbbi jelentése szerint a flash memóriák piaca ennél várhatóan nagyobb mértékben, mintegy 9 százalékkal fog növekedni 2003-ban. Konkrét adatokat tekintve, míg 2002-ben 1,8 milliárd darab flash memóriát adtak el, addig a 2003-ban eladott flash memóriák darabszáma akár a kétmilliárdot is elérheti.

Cantore elmondása szerint a flash memória piac azért növekszik a vártnál nagyobb mértékben, mert az ilyen eszközöket használó digitális fényképezőgépek és egyéb hasonló berendezések piacán mostanság soha nem tapasztalt pezsgés tapasztalható. A NAND típusú flash memóriák ára egyébként az idei évben várhatóan nem kevesebb mint 50-60 százalékkal (2002: 15-20 százalék) fog csökkenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #1
    Ez jó hír az AMD-nek.