Rónai György

Nokia 5140: Az első "Walkie Talkie" GSM telefon

A Nokia bemutatta a világ első adóvevős telefonját, amely segítségével egyetlen gombnyomással léphetünk kapcsolatba egy, vagy több partnerrel. A telefon támogatja a 900/1800/1900 MHz sávszélességet; elsősorban az európai és ázsiai piacra szánják.

A gyors összeköttetést biztosító funkció mellett az új telefon több egyedi paraméterrel is rendelkezik, úgymint digitális iránytű, fitness program és beépített VGA kamera. A készülék támogatja a GSM, GPRS és EDGE technológiákat is, és 2004 második negyedévétől lesz elérhető.

Az 5140-es telefon tulajdonosai a gyors hangkommunikációt elősegítve egyetlen gombnyomással kapcsolódhatnak a család más tagjaihoz vagy a barátokhoz, sőt, akár még vizuálisan is beszélgethetnek egymással a VGA kamera segítségével. A "push-to-talk", (azaz nyomd meg és beszélj) funkcióval gyorsan kapcsolatba léphetünk egy, vagy akár több emberrel egyszerre, a készülék oldalán elhelyezett gomb segítségével.

Az új Nokia telefon úttörőnek számít az adóvevő beépítésében, ugyanis 2004 folyamán a cég csaknem az egész termékpalettájára kiterjeszti majd ezt a funkciót, még a Symbian alapú okostelefonokra is, 2005-től pedig már alapvető képességként lesz jelen minden GPRS/WCDMA telefonban. Ezt a "Walkie Talkie" funkciót az 5410-es a meglévő GPRS és EDGE hálózatot felhasználva egy fél duplex VoIP (Voice over IP) csatornán keresztül valósítja meg.


"A Nokia a jövőben is fejleszteni kíván olyan telefonokat, amelyek markáns megjelenéssel, jól definiált célpiacokra készülnek. A Nokia 5140-es telefon tudásával és külsejével ideális készülék a sportos, sokat mozgó emberek számára, és azoknak is, akik ilyen életstílusra törekszenek." mondta el Paul Chellgren a Nokia egyik munkatársa. "A Nokia 5140 nem csak a tudását tekintve innovatív, hanem ráadásul a piacon az első telefon, amely push-to-talk funkcióval bír. Ennek bemutatásával a Nokia egy egészen új utat nyit meg a világ vezeték nélküli kommunikációja előtt."

A telefonnak por, ütődés, és cseppálló borítása van hogy kemény igénybevételeknek is megfeleljen. Az integrált digitális iránytű grafikusan és numerikusan is mutatja az irányt. Sötétedés után a beépített elemlámpa segíti a tájékozódásunkat. A fitness őrülteknek még egy edzőprogram is belekerült, amely professzionális tréning utasításokat tartalmaz. Az edzés megszállottjainak stopper, intervallum időmérő, sőt még egy FM rádió is rendelkezésére áll. Az opcionális aktív headset megkönnyíti a kommunikációt mozgás közben is, és ennek is ütés és cseppálló borítása van. A headset egyik gombjával válaszolhatunk egyszerűen a hívásainkra, a másikkal pedig a "push-to-talk" funkciót érhetjük el.

A telefonon mindezek mellett természetesen támogatja az MMS üzeneteket, és letölthetőek rá polifonikus csengőhangok, valamint hátterek, és Java alkalmazások is. Ha valakinek mégsem passzolna az egyéniségéhez a telefon, azon hivatott segíteni a 3 divatos színben is elérhető Xpress-on tokozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #24
    Viszont meglepően jól néz ki ez a kis teló! Mostanában, amiket látni a Nokia terveiben, azok valami bűnrondák!
  • Bonewerkz #23
    talan, ha egy bevezetnenek egy uj PMR savot, ami digitalis, es kb 500 kis hatotavolsagu (1-3 km)full duplex, digit. telefon minosegu csatornat foglalna magaba, akkor a gsm halozaton kivul is lehetne dumalni, es a telefonok egymas azonositoja alapjan talalnak meg egymast... mondjuk beirnad a telonak az elore, a nev, gsm telefonszam melle pl. az imei telefonszamot is, es azt is tudnad hivni .... (pl. felcsorogsz neki, hogy dobja le a kulcsot, stb) es mindezt ingyen... es mindez lehetseges lenne technikailag, csak hat ilyen soha nem lesz... erdekekbe utkozik, de valamivel vakitani kell a jonepet, igy marad az elemlampa...
  • TomBond #22
    "aki értelmes" + "ilyent" Hát ez nekem nem illik össze.

    :-³
  • mikike #20
    mennyi egy ilyen?
    és mikor jön?
  • Darth Sith #17
    nekem ez tetszik. :)
  • FtranX #14
    Már azt hittem, hogy rendesen lehet vele walkie-talkie-zni. Szerintem simán meg tudnák oldani, hogy a telefonok 2-3 km távolságon belül nem a szolgáltatón keresztül folytatnák az adatátvitelt.
    Csak ez valakinek nagyon nem áll érdekében. :-|
  • mikike #11
    beszéljünk a zseblámpájáról
    mennyire világít
    csak mert lehet veszek egy ilyet ha tényleg jó arra
    meg persze ha nem túl drága
  • Pheel #10
    Volt már ütésálló cuccuk ezelőtt is. N6250, N5210. Szóval előbb tájékozódunk, aztán beszélünk. Mellesleg a Siemens M sorozata nem mind ütésálló. Pl S-M50
  • Flashy #9
    ez megint vakitas. igazi walkie talkie kene bele, ami nem a GSM halozaton megy.
  • ullrich #8
    Igaz a 3200-ban is van flashlight, de asszem az első zseblámpa mobil az 5100 volt.