JohnnyCage

A Gartner újabb lendületet lát a PC-piacon

A Gartner Inc. piackutató cég a napokban ismét megemelte 2003-as PC-piaci előjelzését. A társaság várakozásai szerint az idei év kétszámjegyű növekedést fog eredményezni.

A Gartner Inc. jelenleg 164,3 millió PC eladásával számol a 2003-as évben, amely mintegy 10,9 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez viszonyítva. A mostani korrekció azonban már a második hasonló lépés az elmúlt néhány hét alatt, mivel a társaság nemrég emelte 8,3 százalékra, illetve 161,3 millió darabra 2003-as PC-piaci előjelzését. A társaság májusban, az eredeti előjelzés kiadásakor még csak 138,7 millió PC eladásával számolt 2003-ra.

- A harmadik negyedévben a vártnál jóval erőteljesebb eladásokat tapasztaltunk, amely elsősorban a magánfelhasználóknak, illetve a kisebb társaságoknak köszönhető - mondta Charles Smulders, a Gartner Computing Platforms Worldwide csoportjának elnökhelyettese. - A harmadik negyedéves eredmény véleményünk szerint egy kedvező jel, ezért az év ultolsó három hónapos időszakára, illetve a teljes évre is megemeltük előjelzésünket. A PC-piac általános helyzetét tekintve azonban még mindig nem vagyunk túlzottan optimisták - tette hozzá Smulders.

A piackutató cég szakértői jelenleg 47,2 millió PC eladásával számolnak az októbertől decemberig tartó időszakban világszerte, amely 12,4 százalékponttal múlja felül a tavalyi eladásokat.

A Gartner azonban arra figyelmezteti az ipar képviselőit, hogy a négy terület továbbra is fokozott óvatosságot tesz szükségessé. A szervezeti szegmens egyrészt Európán kívül minden piacon gyenge, a fogyasztói eladások pedig egy erőteljes harmadik negyedévet követően könnyen visszaeshetnek, ahogy véget ér a karácsonyi vásárlószezon. A piackutató cég szerint emellett októberben meglehetősen magas szinten álltak a társaságok raktárkészletei, valamint egyelőre a komoly jelentőséggel bíró japán fogyasztói piac is igen érzékeny.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!