Gege

Nem zökkenőmentes az Itanium szoftverfrissítése

Az Intel Pentium és Xeon processzorokra írt programok futását Itanium processzoron is lehetővé tevő szoftvercsomag kiadása már csak jövőre várható.

Az Intel IA32 Execution Layer (röviden IA32-EL) nevű szoftvercsomagja, melynek a Windows Server 2003 operációs rendszer 1-es javítócsomagjában kellett volna megjelennie, de a Microsoft szóvivője pénteken azt nyilatkozta, hogy 2003-ban biztosan nem jelenik meg, hanem előreláthatólag 2004 második felében.

A Microsoft ütemterv-változása azt jelenti, hogy a szoftver minden bizonnyal előbb jelenik meg Linuxra. "A SuSE Linux úgy tervezi, hogy a SuSE Linux Enterprise Server (SLES) 9.0-val együtt fogja szállítani 2004 második negyedévében" - nyilatkozta a társaság főmérnöke, Jürgen Geck.

"A technológia SLES-ben történő alkalmazása azonban attól függ, mennyire sikerül az Intelnek gatyába rázni a szoftvert, hogy az működőképes legyen az új, 2.6-os Linux kernellel" - mondta Geck. Példának okáért ez a kernel nagyon eltérően fog viselkedni az egyidejű taszkok vagy szálak kezelésekor.

"Az Intel nyújtotta absztrakciós réteg (IA32-EL) igencsak betolakodik a kernelbe és a Glibc-be (a Linux szoftverrutinjai által használt könyvtár)" - mondta Geck. "Át kell állítani az új architektúrára... Ha az Intel sikeresen hajtja végre a módosításokat, akkor valószínűleg találkozni fogunk vele a SLES 9.0-ban."

Az Itanium 64 bites processzor, és a 32 bites Xeon vagy Pentium processzornál nagyságrendekkel több adat kezelésére képes, ellenben utasításnyelve igen nagy mértékben eltér a 32 bites processzorokétól, ráadásul az azokra írt szoftvereket csak igen lassan futtatja.

Az IA32-EL a Xeon utasításait az Itanium által érthető nyelvre fordítja, és így a 1,5 GHz-es Itanium 2 egy 1,4 GHz-es Xeon sebességével képes a Xeon utasításait futtatni, állítja az Intel. Az igazi Xeon processzorok jelenleg 3,2 GHz-en működnek, és bizonyos, hogy ennél gyorsabbak lesznek, mire az IA32-EL megjelenik.

"A 32 bites végrehajtási réteg segítségével az Itaniumon jobban fognak futni a 32 bites kódok. Ha a felhasználó elsősorban 32 bites kód futtatását tervezi, akkor Xeont érdemes venni, mert ebben az esetben az Itanium nem éri meg a befektetést, annyival nem gyorsabb" -állítja Dean McCarron, a Mercury Research elemzője.

A Red Hat Enterprise - a Linux legkelendőbb verziója - felhasználói számára előreláthatólag 2004-ben lesz elérehető az IA32-EL, mondta az Intel szóvivője, míg a Red Hat vezetősége csupán annyit közölt, hogy a társaság továbbra is együttműködik az Intellel a technológia fejlesztésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!