Gyurkity Péter

Nem szállít több Itanium alapú munkaállomást a HP

Az Intel az Itanium processzorok legnagyobb felvásárlóját veszítette el pénteken, a HP ugyanis bejelentette, hogy felhagynak az Itanium alapú munkaállomások gyártásával, és teljes kapacitásukkal a 64-bit x86 vonalra koncentrálnak.

"A csúcsteljesítményű munkaállomások iránt érdeklődő partnereinkkel és vásárlóinkkal folytatott megbeszélésekből azt a következtetést vontuk le, hogy a kereslet egyre inkább a 64-bit x86 szegmensre helyeződik át. A döntés kizárólag a munkaállomásokat érinti, és nem vonatkozik az Itanium alapú Integrity szerverekre, amelyek kellőképpen sikeresnek bizonyultak az elmúlt időszakban" - áll a vállalat közleményében.


Az óriáscég döntése meglepetésként érte az Intelt és a konkurens gyártókat egyaránt, hiszen a HP a piac 90 százalékát tartja a kezében, és az Itanium processzorok eddig is nagyrészt munkaállomások erőforrásaként szolgáltak. A cég az Intel mérnökeivel közösen fejlesztette ki a chipet, és mindvégig igyekezett elősegíteni a platform elterjedését. Az elkötelezettség ellenére a HP nagy örömmel fogadta az AMD Opteron processzorait, valamint az Intel 64 bites Nocona chipjét, amelyek a vállalat szerint felfrissíthetik a szerverek és munkaállomások némileg stagnáló piacát. Véleményük szerint az új processzorok iránt jóval nagyobb kereslet mutatkozik mint a már elterjedt Itanium termékek iránt, és semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a tendencia megtörhet a közeljövőben.

Az Intel ugyanakkor még mindig lát fantáziát a processzorban, és Abhi Talkawar, a vállalat szerver részlegének vezetője a kulcskérdésnek már az Intel Developer Forumon is a választás szabadságát tartotta, hozzátéve, hogy a vásárlók számos márka közül választhatnak. A HP döntése révén mindenesetre eggyel csökkent a gyártók száma, és egyelőre nem tudhatjuk, hogy a konkurens cégek mennyiben lesznek képesek betölteni a vállalat által hagyott széles űrt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AtomHeart #9
  Hjaa, ugyanerre a cikkre emlekeztem...ugy tunik TEVESEN :^D
 • Power #8
  "de a szervereken jelenleg a leggyorsabb megoldás"
  Ezt semmi nem támasztja alá, sem tpc, sem SPEC,SAP tesztekben nem az első, szóval nyugodtan nevezhető a kijelentésed tévedésnek.
 • Power #7
  Ezt ki mesélte neked? :)
  http://www.sg.hu/cikk.php?cid=33503
  Különösen a 4-dik bekezdést ajánlom a figyelmedbe.
 • dez #6
  vajon :)
 • dez #5
  + AtomHeart

  Na igen, ezért kérdeztem, hogy valyon a munkaállomások hány százalékát tették ki a HP eladásainak. Mert ha keveset, nem sokkal kevesebb Itaniumot fognak venni ezután is...

  BTW, elbulvárosodó hírközlő médiumok...
 • BlackRose #4
  A cikk egy kicsit félresétált... az Itanium 98% a serverpiacon van értékesítve, és a munkaállomások piacán gyengén szerepel, mert a 32 bites alkalmazásokat emulációban lassan futtatja. Viszont a szerverpiacon és különössen az adatbázis szerverpiacon meg a szuperszámítógép piacon napról napra jobban szerepel. Nem tudum mire való ez az anti Itanium mese, az Itaniumnak megvan a helye, a desktopra nem hiszem, hogy hamarossan eljutna, a munkaállomásokon kérdéses, de a szervereken jelenleg a leggyorsabb megoldás, a versenyszférája az IBM Power és a Sun UltraSparc, nem pedig az x86, legyen az 32 vagy 64 bites változat.

  A HP meg persze azért szüntette meg az Itanium munkaállomásokat mert a kereslet nullához közeli volt.
 • NEXUS6 #3
  Hát ez cumi!
 • AtomHeart #2
  Mintha a HP a vezeto a szerverpiacon megelozve az IBM-et meg Dell-t...
 • dez #1
  Hoppá.

  Már csak az érdekelne, hogy a HP eladásaiban milyen arányban állnak a szerverek és a munkaállomások. Azt meg majd meglátjuk, milyen arányban lesz az eladásaiban az AMD és az Intel.