Gege

Archiválja a weboldalakat a British Library

A törvények nyújtotta lehetőségek változásával végre lehetőség nyílt arra, hogy a British Library weboldalakat és e-maileket is tároljon archívumában.

A könyvtár azért tett erőfeszítéseket az elektronikus hírek felvételéért, mert jelentősen megnőtt a weben publikált anyagok száma. "Az új törvényhozás azt jelenti számunkra, hogy az ország ily módon kiadott örökségének döntő hányada biztonságos helyre kerül" - mondta Chris Mole parlamenti képviselő, aki maga is az ügy lelkes támogatója. Az új törvény pénteken kapta meg a királynő jóváhagyását.

Az archívum a 2,9 milliónyi, co.uk csúcsdomainbe tartozó oldal szelektív válogatását fogja tartalmazni. A könyvtárnak már így is 6 olyan hiteles archívuma van, melyekben az Egyesült Királyság területén 1911 óta megjelent összes nyomtatott anyag másolatát tárolják. Új formátumok - így a napjainkra teljesen hétköznapi tárggyá vált CD-ROM-ok - is bekerülnek az archívumba, így azokat a jövő nemzedéke is tanulmányozhatja.


A törvényerőre emelkedett képviselői törvényjavaslat értelmében a jövőben megjelenő új adattároló eszközöket is felveszik az archívumba. A törvény a 2000 óta használatban levő önkéntes rendszer fő elemeire épül. Az Egyesült Királyságban elektronikus úton publikált újságok és folyóiratok száma a 2002-es 52 ezerről 2005-re várhatóan 193 ezerre nő.

Az archívumokban tárolt nyomtatott anyagok példányszáma meghaladja az 51 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!