JohnnyCage

Veszélyben a webes hivatkozások szabadsága?

A weboldalak szerves részét képezik a hivatkozások, amelyek általában további információra, érdekes cikkekre mutatnak. Megfigyelhető azonban egy trend, amely szerint engedély nélkül csak a kezdőlapra lehet hivatkozni.

A kisebb oldalak webmesterei egyre gyakrabban kényszerülnek olyan e-mailekkel szembenézni, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az úgynevezett "mély hivatkozás" a belinkelt weboldal működtetőjének előzetes, írásos engedélye nélkül törvénytelen.

Világszerte egyre több szervezet és kiadó csap le azokra a weboldalakra, amelyeken egy másik weboldal belső oldalára található hivatkozás. A The Dallas Morning News szerint a mély hivatkozás számos problémát válthat ki, úgymint például a hirdetésekből befolyó pénzösszegek egy részének elmaradását, a szerzői jogok megsértését, illetve a felhasználók összezavarását.

A mély hivatkozásokkal kapcsolatos ügyek eleinte leginkább az Egyesült Államokban terjedtek, de az utóbbi időben világszerte egyre nagyobb port kavar a kérdés. Dániában például a Dán Hírlapkiadók Szövetsége küzd a Newsbooster ellen a bíróságon, mivel az utóbbi cég ragaszkodik a hírlapkiadók cikkjeire való közvetlen hivatkozáshoz.

"A szabad hivatkozás az Internet alapvető részévé vált" - mondta Lawrence Walters, a Weston Garrou & DeWitt szólásszabadsággal foglalkozó ügyvédje. "A hivatkozások nélkül az Internet elvesztené funkcióját" - tette hozzá Walters.

Paul Alan Levy, a Public Citizen ügyvédje úgy véli, félő, hogy a szólásszabadság háttérbe szorul a kérdésben. A szakértő a mély hivatkozásokat a nyomtatott sajtó idézeteihez hasonlítja. "Bár az online- és nyomtatott folyóiratok különböznek, azonos szabályoknak kellene vonatkozni rájuk" - mondta Levy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #8
    Hát igen akik kezdetben sokat kaszáltak az Interneten, most hogy olcsóvá kezd válni, nem lesz meg a szokásos bevételük! Igy próbálják jogilag is megragadni az utolsó szalmaszálat is! Csak az a baj hogy ezzel tönkreteszik az Internetet magát! Már most is csupa korlátozás az egész, nincs zeneletöltés, nincs illegális dolog, és nincs szabadságjogod a HTML szerkesztésben sem...
    Ha úgy vesszük, akkor mindez csak a pénz miatt alakult így!
  • Gabest #3
    Miért nem figyelik hogy honnan jön a látogató a belső oldalra? Mint ahogy azt letőltéseknél teszik jópár helyen. Ha idegen oldalról téved oda az illető, át kell irányítani a főoldalra.