Spencer

Decemberben érkezik az Athlon 64 3400+

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélik, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) még az év vége előtt piacra kívánja dobni legújabb processzorát, az Athlon 64 3400+ típusjelzésű chipet. Ezen források jelentése szerint a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó várhatóan decemberben jelenti majd be az új Athlon 64 processzort, mely egyébként működési frekvencia tekintetében meg fog egyezni az AMD jelenlegi csúcsprocesszorával, az Athlon 64 FX-51-el. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Athlon 64 3400+ pontosan milyen számítási teljesítménnyel fog rendelkezni, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy míg az Athlon 64 FX-51-ben kétcsatornás, addig az Athlon 64 3400+-ban csak egycsatornás DDR (Double Data Rate) memóriakontroller teljesít szolgálatot.

Mint ismeretes, az AMD Athlon 64 processzorok Socket 754-es tokozással rendelkeznek, elsőszintű, illetve másodszintű gyorsítótáruk mérete pedig 128 KB, illetve 1 MB. A vállalat ezen, elsősorban felső középkategóriás, illetve high-end kategóriás személyi számítógépekbe szánt processszorai egycsatornás PC3200-as memóriavezérlővel vannak felvértezve, ami bizony sebességbeli hátrányt jelent a kétcsatornás memóriakontrollerrel felszerelt, abszolút csúcskategóriás Athlon 64 FX chipekhez képest.

Az AMD termékskálájában jelen pillanatban 1,8 GHz-es, illetve 2 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Athlon 64 processzorok lelhetők fel, még pedig asztali, illetve hordozható számítógépekbe szánt változatokban. Az AMD Athlon FX-51 processzor Athlon 64 chipekhez mért többlet teljesítménye nem csak a már említett fejlettebb memóriakontrollernek tudható be, hanem többek közt a magasabb, konkrétan 2,2 GHz-es működési frekvenciának is. A chipgyártó számára eleinte komoly gondot okozott az x86-64 architektúrájú mikrochipek tömeggyártása, azonban a vállalat Fab 30-as drezdai üzemében mára már oly mértékben felfutott a 0,13 mikronos SOI (Silicon On Insulator) technológia segítségével készülő újgenerációs processzorok gyártása, hogy az AMD számára nem okoz különösebb nehézséget az Athlon 64 3400+ decemberben történő piaci bevezetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #5
    Az országban már van 64-es és azt hiszem FX is. Kapni is lehet elméletileg, de rendeléses alapon, olyan 2-3 hetes szállítási idővel (elméletileg, aztán megjön ha megjön...).
  • [NST]Cifu #3
    Szerintem most egy világ omlott össze benne