Spencer

64 bites kiterjesztések a Prescottban?

Az Intel egyelőre nem túl sok konkrétumot árult el közeljövőben érkező első 0,09 mikronos csíkszélességű mikroprocesszora, a Prescott kapcsán, viszont nem hivatalos forrásokból egyre több Prescott információ áll rendelkezésünkre.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás szerint az Intel következő generációs, NetBurst architektúrájú mikroprocesszora már 64 bites kiterjesztéseket is tartalmaz, azonban a világ legnagyobb chipgyártója különböző okokból kifolyólag úgy döntött, hogy ezen 64 bites funkciókat letiltja a Prescottban.

Minden jel arra mutat, hogy az említett 64 bites kiterjesztések az enyhén misztikus Yamhill projekt keretein belül kerültek be a Prescottba, és nem kompatibilisek a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) által a közelmúltban bejelentett Opteron, illetve Athlon 64 processzorokban fellelhető hasonló kiterjesztésekkel. Az Intel vezetői állítólagosan hosszabb ideje azon tanakodnak, hogy a jelenleg Prescott, illetve Tejas fejlesztési kódnevet viselő processzorokban bevessék-e a 64 bites technológiákat, végleges döntés azonban egyelőre nem született az üggyel kapcsolatban.

Több mint valószínű, hogy az Intel csak valamikor 2005-ben engedélyezi majd a Prescott magos új Pentium 4 processzorok 64 bites kiterjesztéseit, vagyis csak akkor, amikor az AMD 64 bites processzorai már elterjedtek a piacon. Ismeretes, hogy a közelmúltban hasonlóan alakult a történet az Intel-féle Hyper-Threading technológia kapcsán, amikor is a chipgyártó a már a legelső Pentium 4 processzorokban is helyet kapott teljesítménynövelő megoldást csak évek múltán aktiváltatta processzoraiban.

Az Intel vezető munkatársai az eddigiekben azt nyilatkozták, hogy a 32 bites és 64 bites processzoroknak egymástól függetlenül, teljesen más piaci szegmensekben kell felvenniük a harcot a konkurens termékekkel szemben, és hivatalosan sohasem esett szó arról, hogy a Santa Clara-i székhelyű vállalat 64 bites kiterjesztéseket vezetne be IA32 architektúrájú chipjei esetében. Egyes források szerint az Intel azért rendkívül óvatos a 64 bites megoldásokat is felvonultató 32 bites processzorok piaci bevezetésével kapcsolatban, mert attól fél, hogy ezen chipek esetlegesen nem kívánt házon belüli konkurenciát jelentenének a teljesen 64 bites chipek (Itanium 2) számára. Az Intel hosszú távon egyébként mindenképpen a teljesen 64 bites architektúrák alkalmazásán gondolkodik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #11
    "64 bit kell, sőt 128 is kellene, meg a 256 sem lenne kutya."

    Ne ez ami nem igaz. 128/256 bit jelenleg egyáltalán nem kell!!!
    A címzésen kivül az esetek 90-95%-ban elég a 32 bit, a maradék 5-10%-ot pedig 99%-ban lefedi a 64 bit.
    Arra pedig, hogy sok milliárd GB ram legyen a gépedbe addig még elég sokat kell várnod.


    "Az az igazság, hogy nem tudnak olyan terméket csinálni, ami elég lenne. Gondoljatok bele, ha már 10 perc alatt kódol át egy 2 órás videót, az jó. Kb. egy-kát hétig. Mert ha 10 perc alatt megvan, akkor miért ne lehetne meg 5 alatt?"
    Semmivel nem lesz gyorsabb a videó kódolásod, attól, hogy egy processzor 64/128...stb. bites.
  • Power #6
    "Mindent összevetve akkor is annak az ürgének volt igaza, aki a 64bitet 2010 előtt nem akarja a deskopra hozni. Full felesleges."

    Neked. Már ma is számos program van, ami 1-2 GB RAM alatt nem használható normálisan. 2 év múlva égető probléma lesz a 64 bit.
  • Darth Sith #4
    tőlem kihozhatják, legfeljebb lesz egy jobb gépem ha veszek, de amilyen kurva drága lesz eleinte.. :/
  • Borg #3
    Mindent összevetve akkor is annak az ürgének volt igaza, aki a 64bitet 2010 előtt nem akarja a deskopra hozni. Full felesleges.

    Másrészt, ha ki is jön a Yamhill (prescott?) 64bites támogatással, az csak a 2004 végi WinXP64 megjelense miatt lehet.

    De végülis lényegtelen mit mondanak (ez a prescottos is csak egy inquirer pletyka), az intelnek megvan a jövőre nézve a 32bites, és a 64bites technológiája is, méghozzá jelenleg fejlettebb formában mint az AMDnek. Szóval bárhogy is alakuljon a piac, az intel tud válaszolni majd.