Spencer

Intel: Prescott 2003 végén, Tejas 2004 végén

A világ elsőszámú chipgyártójaként jegyzett Intel Corporation várhatóan tartani fogja magát azon régi jó szokásához, mely szerint az igazán fontos, nagy jelentőségű bejelentéseire az év végi hónapokban kerít sort, ugyanis a legfrissebb információk szerint a vállalat jelenleg Tejas fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs mikroprocesszorai a jövő év végén fognak bemutatkozni a piacon. Nem hivatalos források tudni vélik, hogy a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő Intel Tejas chipek egész pontosan tizennégy hónap múlva, vagyis 2004 negyedik negyedévében debütálnak.

A jelenleg forgalomban lévő Northwood magos Pentium 4 processzorok, valamint a Tejas chipek közé azonban még egy új processzorgeneráció ékelődik. A Prescott fejlesztési kódnevű, első 0,09 mikronos csíkszélességű Intel mikroprocesszorokkal kapcsolatban a legfrissebb információ nem más, mint hogy ezen chipek maximális működési frekvenciája a jövő év második negyedévének végéig nem lesz magasabb 3,8 GHz-nél. Az Intel legutóbbi roadmapje, vagy ütemterve szerint az első Prescott processzorok idén novemberben jelennek majd meg a piacon, még pedig 3,2 GHz-es, valamint 3,4 GHz-es változatokban. Ugyanezen ütemtervből többek közt az is kiderül, hogy a 3,6 GHz frekvenciájú Prescott chip 2004 első negyedévében debütál, illetve, hogy ezt követően esedékes az alacsonyabb órajelű Prescottok megjelenése. Az 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkező Prescott processzorok belépőszintű modelljei a várakozások szerint 2,8 GHz-es, illetve 3 GHz-es frekvencián fognak ketyegni.

Visszatérve a Tejas chipekre, ezen Prescott utód processzorokról tudni lehet, hogy az Intel NetBurst termékcsaládjának utolsó képviselői lesznek, illetve, hogy a fejlett 0,09 mikronos gyártási technológiáknak köszönhetően 4 GHz-es kezdőfrekvenciával fognak rendelkezni. Az Intel egyébként azt tervezi, hogy már 2005 végén, vagy legkésőbb 2006 elején átáll a Tejas chipek 0,065 mikronos technológiák segítségével történő gyártására, ami értelemszerűen magasabb frekvenciát, illetve alacsonyabb fogyasztást fog eredményezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #1
    ezek a procik máá úgy mennek, hogy a végén szétesnek