Spencer

Két új Itanium 2 processzort jelentett be az Intel

Az Intel nem titkoltan bővíteni szeretné Itanium termékcsaládját, melynek ékes bizonyítéka, hogy a chipgyártó hétfőn két vadonatúj Itanium 2 processzorral rukkolt elő. Mindkét újdonságnak a nagy sűrűségű, rack alapú szerverek és klaszterek piacán kell felvennie a harcot a konkurencia hasonló termékeivel szemben.

A mindeddig Deerfield fejlesztési kódnevet viselt, alacsony feszültségigényű Itanium 2 chip, illetve a közelmúltban debütált legújabb Itanium 2 processzorok alacsonyabb teljesítményű változata várhatóan elsősorban az olcsó, kis helyfoglalású, valamint alacsony fogyasztású kiszolgáló számítógépekre igényt tartó vásárlók körében lesz népszerű.

Már az eddigiekben is számos különböző Itanium alapú rendszer volt forgalomban, azonban mostantól minden korábbinál költséghatékonyabb és kedvezőbb fogyasztású Itaniumos szerverek lesznek kaphatóak a piacon - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Jason Waxman, az Intel marketing részlegének igazgatója. Waxman elmondta, hogy a most debütált két új processzor ugyanarra a magra épül, mint amely a közelmúltban megjelent, 1,5 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Itanium 2 chipben is helyet kapott. Ismeretes, hogy a Santa Clara-i székhelyű vállalat idén júniusban mutatta be legfrissebb, korábban Madison fejlesztési kódnevet viselt Itanium 2 processzorát. Ezt az alap Itanium 2 chipet az Intel most a tekintetben módosította, hogy megváltoztatta az integrált gyorsítótár méretét, illetve a működési frekvenciát.

Az újdonságnak számító, alacsony feszültségigényű Itanium 2 processzor kereken 1 GHz-es frekvencián üzemel, harmadszintű gyorsítótárának mérete pedig 1,5 MB. A jelentősen alacsonyabb működési frekvenciának és egyéb energiatakarékossági megoldásoknak köszönhetően a Deerfield chip maximum 62 W-ot fogyaszt, vagyis közel fele annyit, mint a Madison magos normál Itanium 2.

A másik új Itanium 2 processzor 1,4 GHz-es órajellel, valamint a Deerfield chiphez hasonlóan 1,5 MB méretű harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik. Bár ez a frekvencia közel áll a korábbi Madisonok 1,5 GHz-éhez, lényeges eltérés, hogy utóbbi processzorok jelentősen nagyobb méretű, 3, 4, 6 MB-os gyorsítótárral rendelkező változatokban kaphatók. Az 1 GHz-es, illetve 1,4 GHz-es új Itanium 2 processzorok ezres tételben 744, illetve 1172 dollárba kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!