Spencer

Intel Dothan tervek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Intel a közeljövőben komoly támadásba kíván lendülni a nagy teljesítményű, asztali számítógépek felváltására alkalmas notebookok piacán, most pedig arról érkeztek hírek, hogy a chipgyártó milyen tervekkel rendelkezik a kisebb méretű és könnyebb notebookok szegmensében.

Ezen nem hivatalos információk szerint az Intel várhatóan még az idei esztendő negyedik negyedévében megkezdi az újgenerációs, jelenleg Dothan fejlesztési kódnevet viselő Pentium M processzorok tömeggyártását, még pedig a legfejlettebb, 0,09 mikronos feszítettszilícium-gyártási technológiák segítségével. Tudni lehet, hogy az új Pentium M chipek első szállítmányai még ebben az évben megérkeznek majd az Intel kiemelt partnereihez, azonban a megújult Pentium M termékskála hivatalosan csak jövőre mutatkozik be a piacon.

A Banias kódnevű első Pentium M processzorok közvetlen utódainak tekinthető Dothan magos Pentium M chipek rendszerbusz-frekvenciája 400 MHz, míg másodszintű gyorsítótáruk mérete legalább 2 MB lesz. A kifinomultabb gyártási technológia a Dothan esetében magasabb működési frekvenciát tesz lehetővé, azonban a továbbfejlesztett architektúrának köszönhetően a megfelelő teljesítmény eléréséhez nincs szükség kiugróan magas frekvenciára. A 2004 elején forgalomba kerülő legelső új Pentium M processzorok várhatóan 1,8 GHz-es működési frekvenciával fognak rendelkezni, kereskedelmi áruk pedig 637 dollár, vagyis mintegy 150 ezer forint lesz. A jövő év második negyedévében esedékes az 1,9 GHz-es változat bemutatkozása, ezt követően pedig valamikor a harmadik negyedévben debütál a kereken 2 GHz-es frekvenciájú modell. Egyes források tudni vélik, hogy az Intel egy Dothan magos, Pentium M 1,70A típusjelzésű processzor piacra dobását is tervbe vette, mely chipnek az alsóbb szegmensekben kell felvennie a harcot a konkurens megoldásokkal szemben.

Az alacsony feszültségigényű Pentium M processzorok esetében az Intel ugyancsak a jövő év elején kíván áttérni a 0,09 mikronos gyártási technológiákra, az első ilyen új chip frekvenciája 1,3 GHz, míg a Dothan magos ultra-alacsony feszültségigényű Pentium M chipek kezdőfrekvenciája 1 GHz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!