Spencer

Kétszer gyorsabb lett az Intel integrált grafikus megoldása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Intel szerdán legújabb Pentium 4-es processzorain kívül bejelentett egy új chipkészlet termékcsaládot is, az i865-öt (Springdale).

A háromtagú termékcsaládban az i865P és i865PE típusjelzésű modellek diszkrét chipsetek, az i865G típusjelű újdonság viszont egy vadonatúj integrált chipset, ugyanis esetében debütált az Intel legújabb integrált grafikus megoldása, az Intel Extreme Graphics 2.

Az i865G annak az úgynevezett Intel Stable Image Platform Programnak a kezdetét jelenti, melyet az Intel hivatalosan az idén februári IDF-en (Intel Developer Forum) leplezett le. A korábban Granite Peak fejlesztési kódnevet viselt projekt arra hivatott, hogy legalább tizenkét hónapos chipkészlet hardver és szoftver állandóságot biztosítson a vállalati PC vásárlók számára. A projekt keretein belül az Intel olyan lehetőségeket nyújt az információs technológiai menedzsereknek, melyek révén minden korábbinál könnyebb a személyi számítógépes környezetek üzembe helyezése, illetve karbantartása.


Intel 865G

Ennél talán sokkal érdekesebb, hogy az i865G esetében debütált az Intel Extreme Graphics 2 típusjelzésű grafikus mag. Sajnos az Intel egyelőre lényegében semmi konkrétumot nem árult el az Intel Extreme Graphics 2 pontos architektúráját, illetve specifikációit illetően, hiszen a cég munkatársai csak annyit mondtak az üggyel kapcsolatban, hogy a mag néhány olyan megoldásra épül, amivel már az eredeti Intel Extreme Graphics esetében is találkozhattunk, valamint hogy számos olyan újdonságot is felvonultat, mely jelentős teljesítménynövekedést eredményez.

Az Intel hivatalos álláspontja szerint egy átlagosnak tekinthető, i865G chipkészletes alaplapra épülő személyi számítógép körülbelül kétszer olyan jól teljesít a mérvadónak tekinthető 3DMark 2001 SE tesztben, mint egy korábbi, i845G alapú rendszer. Ez alapján elmondható, hogy az i865G grafikus teljesítménye nagyjából a GeForce2 MX400, vagy talán a GeForce4 MX420 szintjén lehet, ami azért a legújabb játékokhoz, vagy például a készülőben lévő új Windowshoz (Longhorn) már elég kevésnek tűnik. Az i865G "sima", illetve RAID vezérlős változata egyébként 41, illetve 44 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!