Franczy

Azalia, az Intel új audio megoldása

Az Intel bejelentette, hogy nemrégiben egy olyan újgenerációs audio szabvány fejlesztésébe kezdett, mellyel hamarosan mind a személyi számítógépek, mind a fogyasztói elektronikus eszközök piacán találkozhatunk majd.

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott cég a jelenleg Azalia fejlesztési kódnevet viselő technológiával a számítógépek immár több éves múltra visszatekintő AC'97-es kodekét, valamint az asztali DVD-lejátszókban, illetve több egyéb fogyasztói elektronikus eszközben fellelhető I2S kodeket szeretné felváltani.

Amennyiben az Intel ígéreteinek hinni lehet, az Azalia alaposan felkavarja majd a személyi számítógépek esetében használt integrált audioeszközök piacát. A chipgyártó elmondása szerint az Azalia fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben haladnak, és amennyiben minden jól megy, akkor a PC-s piacon már valamikor 2004 közepén megjelenhet az új technológia. Az Intel azt tervezi, hogy az Azalia kontrollereket először azokba az ICH-6 típusjelzésű déli-hidakba fogja integrálni, melyek a következő év közepén fognak debütálni a jelenleg Tejas fejlesztési kódnevű következő generációs Intel mikroprocesszorokkal karöltve. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy bár az Azalia a PC-s piacon minden bizonnyal sikeres lesz, koránt sem biztos, hogy a fogyasztói elektronikus eszközök piacán is hasonló sikereket ér majd el. Egyes szakértők annak veszélyére is figyelmeztetnek, hogy az Azalia révén az Intel tovább növelheti dominanciáját a chipgyártók között.

Az Intel azt ígéri, hogy az egyelőre még nem véglegesített Azalia szabvány révén az AC'97-nél nagyságrendekkel jobb minőségű és szélesebb szolgáltatási körű audio megoldások hozhatók majd létre. Az Azalia kompatibilis lesz többek közt a Dolby Digital, valamint a THX Surround EX szabványokkal, ezenkívül pedig továbbfejlesztett voice-over-IP és hangfelismerési szolgáltatásokkal is fel lesz vértezve. Abdul Jaffar, az Intel egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az Azalia nem lesz visszafelé kompatibilis az AC'97-es szabvánnyal, valamint utalt arra, hogy az Intelnek még sok fejleszteni valója van az új technológián, mely jelen pillanatban 0.5-ös verziószámmal rendelkezik. Jaffar szerint egyébként az Azalia 2006 végéig várhatóan teljesen kiszorítja majd a jelenleg széles körben használatos AC'97-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lion #1
    pfüüüüüüü