Spencer

Késik a Dothan: gyártástechnológiai problémák az Intelnél?

Különböző források tudni vélik, hogy az Intelnek komolyabb gondjai adódtak a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás kapcsán, melynek ékes bizonyítéka, hogy a chipgyártó cég elhalasztotta a jelenleg Dothan fejlesztési kódnevet viselő egyik legújabb mikroprocesszorának megjelenését.

Ismeretes, hogy az Intel eredetileg az idei esztendő negyedik negyedévében tervezte piacra dobni ezt az elsősorban hordozható számítógépekbe szánt új processzort, azonban immár biztosra vehető, hogy a Dothan leghamarabb valamikor 2004 első negyedévében kerül majd forgalomba.

A 0,09 mikronos csíkszélességű processzorok tömeggyártása kapcsán felmerült váratlan nehézségeket már korábban is sejteni lehetett, ugyanis az Intel az eredeti tervek szerint az idei év második negyedévében bemutatkozó Prescott chip megjelenését eltolta egészen az utolsó negyedévre. Egyes források jelentése szerint ezen 0,09 mikronos technológiák révén készülő újgenerációs Intel processzorok hőtermelése és fogyasztása a vártnál nagyobb lesz, ami többek közt azt eredményezi, hogy a jelenlegi alaplapok nem lesznek kompatibilisek a Prescott chipekkel.

Japán lapértesülések szerint a Prescotthoz hasonlóan a Dothan fejlesztési kódnevű új Pentium M processzorok is az eredetileg tervezettnél nagyobb fogyasztással fognak rendelkezni, ami - lévén notebook processzorokról van szó - akár komoly gondokat is okozhat. A Dothan chipekről korábban olyan pletykák keringtek, melyek szerint átlagosan 30 W-ot fognak fogyasztani, azonban a dolgok jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy fogyasztásuk jóval több lesz, mint 30 W.

A kereskedelmi forgalomban a jövő év első negyedévében elsőként az 1,8 GHz-es működési frekvenciájú Dothan magos új Pentium M processzorokkal találkozhatunk majd, melyek 2 MB méretű másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni, és az Intel legfejlettebb, 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiáival készülnek majd. Ezt követően valamikor 2004 második negyedévében esedékes az 1,9 GHz-es frekvenciájú Dothan bemutatkozása, később pedig egy 2 GHz-es modell érkezésére is számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #6
    "Érvet, netán cáfolatot, gondolom ne is várjak. :)"

    Mire? Saját magadnak válaszolgatsz.
    Remélem jól eltársalogsz magaddal. :)
    Ha egyet kérhetek, akkor ne az én nevem mellet nyomd meg a "válasz erre" linket!

  • Power #4
    Persze, persze...ahogy te azt gondolod.

    "ha semmi újjat nem produkálnak, csak kevesebbet fogyasztanak"

    Ezt ki írta?
    Amúgy meg mars vissza helyesírni!

    "változtatás nélkül csökkenteni a mai processzorok csikszélességét"

    Már ezzel is gondok vannak.
  • Power #2
    30W felett? :)
    Egy direktmobilproci, ez már tényleg nevetséges.
    A P4M-ekről ne is beszéljünk.
    Ha rajtam múlna 30W körül lennének az asztali procik, nevetséges hogy alig törődenek ezzel, pedig ma már talán fontosabb volna, mint az egyre nagyobb és nagyobb teljesítmény hajhászása.
  • Benedekco #1
    hehe