Spencer

A Cantwerwoodban található PAT technológiáról

A közelmúltban már többször is beszámoltunk az Intel közeljövőben debütáló high-end kategóriás alaplapi chipkészletéről, az i875P-ről (Canterwood), melynek specifikációi között rálelhetünk egy úgynevezett PAT (Performance Acceleration Technology) technológiára.

Kérdés-felelet formájában napvilágot látott egy anyag, mely éppen arról szól, hogy a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Pentium 4 processzorokhoz szánt DDR400 kompatibilis Canterwood chipset kapcsán tulajdonképpen mit is kell értenünk a mindeddig titokzatos PAT technológián. Nézzük tehát a kérdéseket, illetve a válaszokat!

- Tulajdonképpen mi is az a PAT?
- A PAT egy olyan, az Intel közeljövőben bemutatkozó i875P chipsetében fellelhető újfajta technológia, mely plusz teljesítményt csikar ki a 800 MHz-es QPB-vel rendelkező processzorokkal, valamint DDR400-as SDRAM memóriákkal szerelt rendszerekből. A PAT technológiának köszönhetően az i875P chipset teljesítmény tekintetében képes lesz túlszárnyalni az i865-ös chipseteket.

- Az i875P chipsetek hány százaléka rendelkezik majd PAT támogatással?
- Az összes ilyen Intel chipset támogatni fogja a PAT-t.

- Szükség van-e különleges sebességű, illetve időzítésű memóriára a PAT használatba vételéhez?
- A 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú processzoron, valamint a szabványos DDR400-as memórián kívül semmi extra nem szükségeltetik a PAT működéséhez. A PAT által elérhető teljesítménynövekedés az i875P chipset belsejében található megoldásoknak köszönhető.

- Az Intel a PAT kapcsán túlhajtja a processzort, a chipsetet, vagy esetleg a memóriát?
- Nem, erről szó sincs. Az i875P részét képező PAT technológia működési elve a rendszerbusz és a rendszermemória közötti késleltetések csökkentésén alapszik.

- A PAT működik ki-, illetve bekapcsolt ECC mellett is?
-Igen.

- A PAT nem több egyszerű BIOS opciónál?
- A PAT technológia egyrészt BIOS beállításokon, másrészt pedig szilíciumszintű megoldásokon alapszik.

- Mekkora teljesítménynövekedés várható a PAT-től?
-Egy PAT kompatibilis i875P chipsettel, valamint egy i865 chipsettel szerelt rendszer teljesítménye között a SpecInt, illetve SpecFp tesztekben mintegy 2-5 százalékos különbség tapasztalható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!