JohnnyCage

Izraeli kutatók biztonsági hibát találtak a GSM technológiában

Egy izraeli kutató szerdai bejelentése szerint kutatócsoportja egy olyan megoldásra bukkant, amely lehetővé teszi a GSM mobiltelefon hívások lehallgatását, illetve bármelyik telefonáló fél helyének átvételét.

A GSM technológiát alkalmazó társaságokat tömörítő GSM Association szövetség elismerte a hiba létezését, de a szervezet szerint a biztonsági rés kihasználása rendkívül nehéz, és költséges.

Eli Biham professzor, a Haifa-i Technion Institute kutatója elmondása szerint megdöbbent, amikor egyik tanulója, Elad Barkan közölte vele, hogy egy alapvető hibára bukkant a GSM (Global System for Mobilcommunications) szabványban. "Egy GSM mobilhívás esetén már a kicsöngetés fázisában megszerezhető a két fél minden lényeges információja, majd pedig lehallgatható az egész beszélgetés" - mondta Biham.

"Egy speciális eszköz segítségével arra is lehetőség nyílik, hogy a lehallgatók beszélgetés közben átvegyék valamelyik fél szerepét" - tette hozzá a kutató, aki szerint a technológia kifejlesztői ott követtek el hibát, hogy első helyen a továbbított hang minőségére koncentráltak, és a titkosítás kérdése némileg háttérbe szorult.

A mobilhívások lehallgatása az analóg megoldások esetében meglehetősen egyszerű volt. A GSM technológia esetében ezidáig azonban csak egy, a kormányok tulajdonában lévő igen drága berendezéssel lehetett feltörni a kommunikációs szabvány által alkalmazott titkosítást. A szakértők szerint a most felfedezett megoldás terroristák kezében igen komoly veszélyt jelenthetne.

A GSM Association szerint a probléma abból fakad, hogy a GSM technológia '80-as évekbeli kifejlesztésekor a számítógépek teljesítménye még meglehetősen kicsi volt. Mára a technológia fejlődésével olyan utak is járhatóvá váltak, amelyre akkor még nem gondoltak a fejlesztők. A szövetség szerint a mostani megoldás többre képes, mint a korábban kifejlesztett feltörési algoritmusok, de semmi rendkívülit nem jelent.

Az izraeli kutatók elmondásuk szerint szabadalmaztatják a technológiát, amelyet csak a kormányok használhatnak majd fel. A kutatócsoport emellett segítséget nyújt a GSM Association-nek a hiba kijavításához. A következő generációs (3G) mobilkommunikációs megoldásokat nem érinti a probléma, mivel azok már egy teljesen új titkosítást alkalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lola. #5
    Ez tényleg hülyeség. Kijavitani csak összes létező gsm telefon szoftver (és valszeg hardver) frissitésével lehetne, az pedig kivitelezhetetlen. (a központokról nem is beszélve) Az újjabb szabványokban (3G) meg már eleve nem is létezik a hiba, igy ki sem lehet javitani...
  • Lola. #3
    Kérdés minek, amikor a titkosszolgálatoknak és a kormányoknak a gsm megjelenésének pillanatában hivatalosan elérhető volt a fent emlitett költséges lehallgató beredezés, amiből egyébként magyarországon is van 1-2...
    Nem kell mindenhol összeesküvés elméletet látni. :)
    Egyszerűen csak arról van szó, hogy eljárt az idő a 20 éves technológa felett...
  • Bonewerkz #1
    "A következő generációs (3G) mobilkommunikációs megoldásokat nem érinti a probléma, mivel azok már egy teljesen új titkosítást alkalmaznak. "
    azt meg majd feltori az optikai elven mukodo CPU-val rendelkezo mesterseges intelligencia %-]