Spencer

Támadásveszélynek kitett mobiltelefonok?

A német Siemens cég elismerte, hogy bizonyos rövid szöveges üzenetek, SMS-ek segítségével lefagyaszthatók, adott esetben pedig akár teljesen működésképtelenné tehetők a gyártó egyes mobiltelefonjai.

Jacob Rice, a Siemens szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az "*English", vagy "*Deutsch" tartalmú, illetve ehhez hasonló SMS-ek révén rendellenes működés léphet fel egyes Siemens mobilok esetében. Rice elmondása szerint az említett rövid szöveges üzenetek megnyitását követően a Siemens 35-ös sorozatú készülékei adott esetben teljesen működésképtelenné válhatnak. Hasonló, ám ennyire azért nem komoly hiba sújtja a 45-ös sorozatba tartozó Siemens telefonokat is, melyek a kényes SMS-ek megnyitását követően mintegy két percre teljesen lefagynak, azonban ezt követően újra használhatók.

Rice hangsúlyozta, hogy bár a feltárt hiba roppant bosszantó, egyes internetes fórumokkal ellentétben szó sincs arról, hogy az említett készülékek esetleg nagyszabású DoS (Denial of Service) támadások veszélyeinek lennének kitéve. Ez egyszerűen elképzelhetetlen - mondta a szóvivő.

A mobiltelefonokkal kapcsolatba hozható DoS támadások nagyon ritkák. Rice elmondása szerint az elmúlt két esztendőben mindössze egyetlen olyan esetről lehet tudni, amikor DoS támadásoknak vetettek alá mobiltelefonokat. Ez az eset konkrétan a japán NTT DoCoMo-nál fordult elő, amikor is az történt, hogy a mobiltelefonos szolgáltató előfizetői olyan e-mail vírust kaptak, mely vírus a megfertőzött készülékek segítségével automatikusan tárcsázta az ország különböző segélyhívó számait. Az NTT DoCoMo egyébként a közelmúltban arról vált híressé, hogy lényegében egymás után kényszerül különböző mobiltelefonjainak a visszahívására, még pedig kisebb-nagyobb szoftverhibák következtében.

Mi a biztonságot nagyon komolyan vesszük - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Ed Suwanjindar, a Microsoft szóvivője, majd hozzátette, hogy a Microsoft minden olyan eszközt biztosít az alkalmazásfejlesztő cégek számára, melyek jól jöhetnek a mobiltelefonokra készített vírusirtó szoftverek fejlesztésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gary #7
    Nah, kapkodtam... Visszatérnek az alap (bekapcsolási) képernyőhöz. A 45-ös sorozatnál a hosszabban nyomvatartott kilépés gomb hamarabb hoz eredményt!
  • Gary #6
    Nem! Így, idézőjellel: "%English"!
    Ez azt eredményezi, hogy a telefon nem tudja megnyitni az SMS-t, csak forog a homokóra (meg kinek micsoda! :))
    Egyébként az intelligensebb készülékek 1-1,5 perc után abbahagyják a megnyitás kísérletét és visszatérnek az képernyőhöz. A kellemetlenség csak azokon a telóknál jelentkezik, ahol meg kell nyitni az SMS-t, ahhoz, hogy törölni tudd!
    A másik szépsége, hogy megnyitni olvasásra nem, viszont szerkeszteni tudod ezt a killer SMS-t :)
  • Flashy #4
    en ugy emlekszek hogy "%English"-t kell.
  • rolika #3
    kár :)
  • rolika #1
    hát én ezt most kipróbálom, már csak valaki szímenszest kell kerítenem...