JohnnyCage

Lelassult a Sobig.F terjedése

A Világhálót rendkívül gyorsan bejáró Sobig.F vírus a hét elejére lassulni kezdett, és második sikertelen utasítás letöltési próbálkozása után elkezdett visszaszorulni.

A Sobig.F vasárnap sem tudott további utasításokat letölteni arról a mintegy 20 szerverről, amelyet a vírus készítője kijelölt az utasítások továbbítására. A számítógépes biztonsági szakértők még a múlt csütörtökön azonosították, és leállították azt a 20, többnyire amerikai és kanadai szervert, amelyekről a vírus rosszindulató szoftvereket próbált volna letölteni a megfertőzött számítógépekre.

Az antivírus szoftvereket fejlesztő Trend Micro jelentése szerint a Sobig.F által megfertőzött számítógépek száma szombatról vasárnapra drasztikusan visszaesett, és folyamatosan csökken. Amíg szombaton mintegy 145 ezer Sobig.F fertőzött számítógép volt világszerte, vasárnapra ez a szám már csak 98 ezer volt.

A vírus az Egyesült Államokban, illetve Európában egyaránt jelentősen visszaszorult, és egyedül Ázsiában növekedett a fertőzött számítógépek száma, ahol azonban korábban regisztráltak viszonylag kevés fertőzést a szakértők. A Sobig.F szeptember 10-éig terjed, azután nem fertőzi tovább a számítógépeket.

"A következő variáns szeptember 10. után várható, bár nem szükségszerűen szeptermber 11-én" - mondta Graham Cluley, a Sophos Anti-Virus egyik szakértője.

Az már szinte bizonyosnak tűnik, hogy a Sobig.F egy pornográf témájú internetes fórumról terjedt el az Egyesült Államokból, a vírus célja pedig feltehetően nagymennyiségű spam e-mail elterjesztése volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)