JohnnyCage

Nem futtat 64 bites kódot az Athlon 64 alsókategóriás változata

Az AMD hamarosan megjelenő Athlon 64 processzorának Paris és Victoria kódnéven ismert alsókategóriás változatai az Athlon XP vonal továbbfejlesztéseként, a 64 bites kód futtatásának lehetősége nélkül kerülnek forgalomba.

A Paris és Victoria kódnevű chipekről először az elmúlt hónapokban lehetett hallani, mint az Athlon 64 olcsóbb, 256 KBájt másodszintű (L2) cache-sel rendelkező változatairól. A Paris az idei év utolsó negyedében jelenik meg, és 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiára fog épülni, a Victoria pedig a jövő év közepére várható.

A legfrissebb hírek szerint azonban az alsókategóriás chipek nem lesznek képesek futtatni a 64 bites x86 alkalmazásokat. Az Athlon 64 alapvetően három üzemmódot ismer: A 32 bites hagyományos üzemmódot, a 32/64 bites kompatibilitás módot, és a tisztán 64 bites módot. A Paris és Victoria chipek ezek közül csak a legelső üzemmódban fognak működni.

Az AMD célja minden bizonnyal az, hogy az Athlon 64 technológiájának felhasználásával a jelenleginél jobb Athlon XP processzorokat dobjon piacra, és egyúttal minél hamarabb leállítsa a Socket-A alapú Athlon XP chipek gyártását. A "lebutított" Athlon 64 processzorok emellett azt is bebizonyítnák a felhasználók számára, hogy az ADM64 platformra épülő chipek valóban 100 százalékosan kompatibilisek az x86-os alkalmazásokkal.
A Paris és Victoria chipek a Socket 754 foglalatot fogják alkalmazni.

A taktika hátránya, hogy az AMD a lépéssel lecsökkenti a piacra kerülő 64 bites rendszerek számát, így egyes szoftverfejlesztők esetleg visszaléphetnek alkalmazásaik 64 bites változatának kiadásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #30
    Fujjj Intel, AMD az ISTENCSÁSZÁÁÁÁR...
  • Bonewerkz #26
    lehet, lamer vagyok, de akkor mi a 64 bit benne??
  • HappyBoy #22
    Az alsó árszegmensben újraélesztik a Duront AMD-ék, szóval biztos nem lesz olcsó se ez a 32bites x64.
  • [HUN]PAStheLoD #17
    ha jó lesz nekem mindegy csak csinálják már végre
  • Laci73 #16
    "...A taktika hátránya, hogy az AMD a lépéssel lecsökkenti a piacra kerülő 64 bites rendszerek számát, így egyes szoftverfejlesztők esetleg visszaléphetnek alkalmazásaik 64 bites változatának kiadásától."

    Ez a lépés hosszútávon bosszulja majd meg magát. Remélem észbe kap az AMD.

  • [NST]Cifu #15
    Plusz valószinüleg így próbálják átszoktatni a népeket a 64bites rendszerekre:

    1. Lépés: A júzer vesz egy 64bites alaplapot, bele pedig egy olcsóbb Athlon Paris/Victoria prockót.
    2. Lépés: Ha már lemegy emberi árszintre az Athlon64, akkor átáll arra.

    Ha valóban így gondolkodnak, akkor csak az a bibi, hogy nem fog működni. Jellemzően kell egy kis idő, amig ki fog forrni a technológia, és akinek nincs rá sok pénze (tehát az egyszerű felhasználó), az aligha fog egy még a fejlődés elején járó, és éppen ezért kockázatos gépvásárlásba fogni.

    Másfelől kiváncsi leszek a teszteredményekre. A Barton magos Athlon XP-kben 512kbyte L2 cache van, erre az utódja egy olyan proci lesz, amely fele ennyivel bír?!
  • SirBubu #14
    valamint, ha valóban csak nagyon kevés 64bites proci lesz, akkor az AMD nagy űrt hagyna maga után, lévén az XP kifutóban lévő technológia, a 64bitesből meg nagyon kevés van ---> ergo az emberek, akik XPt már nem vennének, 64bitest meg még nem bírnának, még a végén átpártolnának az intelhez. azmegmirelennejó?
  • SirBubu #13
    plusz a 64 bites procik kifejlesztése, meg új gyár létesítése (vagy valami) nagyon sok pénzbe kerültek, és az a kevés, valóban 64 bites proci nagyon drága lesz, azonban (ahogy a cikk is írja) az AMD szeretné erőforrásait teljes mértékben az új prociknak szeretné szentelni, és így, olcsóbb "64bites" procikkal (elérhető áron) szeretne minket rávenni arra, hogy vegyük máá meg az új alaplapot, aztán később vehetünk abba fullos 64bites procit is. persze ezek a csökkentett képességű procik azért jobbak lesznek, mint a mostani XPk. és így mindenki jól jár.
  • SirBubu #12
    na akkor 1 okoskodás: lehet, hogy tesztek/próbagyártás azt mutatják, hogy a selejtkihozatali százalék nagyon magas lesz a 64 bites prociknál. azonban ez a selejt csak 64 bites procinak lesz selejt, de tulajdonképpen a fenti procikként forgalomba fog kerülni olcsóbban, szerényebb tudással, de legalább nem kell a kukába kidobni. a környezetet se szennyezi így (legalább 1 darabig). oszt jóvan.
  • Frenzy #11
    Jaja, minek nevezik Athlon 64-nek, amikor es inkabb Athlon32? :-P