JohnnyCage

Opteron szuperszámítógép 2000 processzorral

Újabb szervezet szavazott bizalmat az AMD új 64/32 bites Opteron processzorainak, és építi be azokat egy 10 teraflop teljesítményű szuperszámítógépbe.

A kínai Dawning Information Industry a napokban rántotta le a leplet arról az új szuperszámítógépről, amely az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzoraira épül, és több mint 10 billió lebegőpontos műveletet végez el másodpercenként (TFLOPS).

Az új rendszer a Cray által az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (U.S. Department of Energy), illetve egészen pontosan a minisztérium Sandia National Laboratories kutatólaboratóriumainak épített Red Storm elnevezésű megoldás mellett az egyik legnagyobb teljesítményű Opteron processzorokra épülő szuperszámítógép a világon.

A Dawning-féle 4000A szuperszámítógép több mint 2 ezer processzort tartalmaz, RAM memóriája pedig 2 terabájt kapacitású. A 30 terabájt merevlemezes háttértárolóval rendelkező számítógép 10 teraflop maximális teljesítményével könnyedén felkerült a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek TOP 100-as listájára.

Mint Li Yongming, a Dawning Information Industry szóvivője elmondta, az új Opteron rendszer Windows és Linux operációs rendszereket egyaránt képes futtatni.

Bár a szuperszámítógép adatait már nyilvánosságra hozta a társaság, azt egyelőre nem tudni, kinek készült a megoldás, és mennyibe kerül. "Még nem jelentettük be a vásárló kilétét, így nem lenne helyénvaló az árról beszélni" - mondta Li hozzátéve, hogy a társaság a megfelelő időben ezen információkat is nyilvánosságra fogja hozni.

A pekingi székhelyű Dawning, bár külföldön kevésbé ismert, a nagyteljesítményű szerverek egyik legnagyobb kínai gyártója. Hasonlóképp jobban ismert testvéréhez, a Legend Group-hoz, a Dawning még 1995-ben vált önálló társasággá, miután kivált a Kínai Tudományos Akadémiából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palleon_home #6
    de okosak vagytok...
  • [HUN]PAStheLoD #4
    meg hogy van 3 atomerőműved a meghajtására és 20 milliárd $-od a megvételére :P