JohnnyCage

A Motorola is lecsúszott a chipgyártók TOP10-es listájáról

Az IBM, és az Advanced Micro Devices (AMD) mellett immár a Motorola is kiszorult a világ legnagyobb chipgyártóinak TOP 10-es listájáról, állítja az IC Insights.

Az IC Insights piackutató cég 2003 első féléves jelentése szerint a Motorola a féléves félvezetőpiaci bevételek alapján már nem tartozik a világ tíz legnagyobb chipgyártója közé, amelyre ezidáig még nem volt példa a cég történelmében. Az amerikai chipgyártó 2003 első féléves bevételei mintegy 2,27 milliárd dollárt tettek ki, amely éppen 5 százalékos visszaesést jelent a cég számára az egy évvel korábbi eredményhez képest. Ez a bevételcsökkenés elég volt ahhoz, hogy a társaság a tizenegyedik helyre szoruljon vissza.

Az IC Insights jelentése szerint az első tíz helyen álló cégek kivétel nélkül növelni tudták bevételeiket a tavalyi év első feléhez képest.

A Motorola a világ harmadik legnagyobb chipgyártója volt 1985-ben, közvetlenül az első Mac számítógép megjelenését követően. Tíz évvel később, a PowerPC processzorok kiadása után a társaság már csak az ötödik helyen állt. A gyártó mára kiesett a TOP 10-ből, de továbbra is az IBM, AMD, és UMC cégek előtt áll.

Ami a 2003-as helyzetet illeti, chipóriás Intel továbbra is vezeti a piacot, és az első tíz helyen a gyártók pozíciója nem nagyon változott 2002 első feléhez képest. A második a dél-koreai Samsung Electronics, a harmadik pedig a Hitachi és Mitsubishi cégek közösvállalkozásaként ismert Renesas.

A negyedik helyet a Texas Instruments foglalja el, utána pedig a Toshiba következik a listán. A legnagyobb európai chipgyártónak számító ST Microelectronics a hatodik, de a német Infineon Technology hetedikként szorosan a társaság mögött áll. A nyolcadik a japán NEC, kilencedik a holland Philips, a listát pedig a tajvani szerződéses chipgyártó Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zárja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Köszönjük a konstruktív hozzászólást!
    Tényleg: meddig lesz egyáltalán még motorola min olyan?