Spencer

Virágzik a DSL internetpiac

2003 első negyedévében a DSL (Digital Sunscriber Line) előfizetők száma világszinten elérte a 41,3 milliót, ami az előző negyedévhez képest 15,2 százalékos, 2002 hasonló időszakához képest pedig több mint 90 százalékos növekedést jelent - derül ki a londoni székhelyű Point Topic piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből.

A Point Topic munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy az idei esztendő első három hónapjában minden korábbinál dinamikusabb növekedést lehetett tapasztalni a DSL előfizetők számát illetően, ugyanis eddig még nem volt példa arra, hogy egyetlen negyedév alatt több mint ötmillió új előfizetővel növekedett volna a DSL technológiák segítségével internetező felhasználók száma.

"A DSL internet piac továbbra is a világ egyik legdinamikusabban növekvő piaci szegmense. Amennyiben ez a növekedési ütem a közeljövőben sem fog lassulni, és erre minden esély megvan, akkor 2005-ben világszerte már több mint 200 millió számítógépes felhasználó fog DSL modemek segítségével internetezni" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Tom Starr, a nemzetközi DSL Forum elnöke egy a napokban Atlantában megrendezett telekommunikációs szakkiállításon.

Starr az említett rendezvényen tartott előadásában utalt az angol piackutató cég legfrissebb jelentésére, melyből többek közt az is kiolvasható, hogy a szélessávú internet kapcsolattal rendelkező felhasználók több mint fele, egész pontosan 56,5 százaléka DSL előfizetéssel rendelkezik, a kábelmodemek segítségével, illetve Gigabit Ethernet hálózaton keresztül szélessávon internetezők aránya pedig rendre 38, illetve 4,7 százalék. Jelen pillanatban egyébként az Egyesült Államokban és Japánban a legnagyobb a DSL internetezők tábora, ezen országokban ugyanis napjainkban körülbelül 7-7 millió DSL előfizetőt regisztrálnak a szolgáltatók.

A legdinamikusabban növekvő DSL piacok azonban nem ezen országokban, hanem Nyugat-Európában, illetve Ázsiában találhatók, mely régiókban 2003 első negyedévében közel 2-2 millióval nőtt a DSL előfizetők száma. A DSL szolgáltatások penetrációja jelenleg egyébként Dél-Koreában a legnagyobb, nem kevesebb mint húsz százalékos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzool #19
  Úgy látom 1 nap kevés volt a Digital Sunscriber Line (sic!) javítására... Ez már így marad a cikkben?
 • Punker #18
  Enternet-nél van 1500-s ADSL is..... (ja és nem üzleti csomagban)
 • [HUN]Stanlee #16
  Jo ezeket a sebssegeket tudni!

  Akkor is egytem, T3 marad a legjobb sebesseg. Almodom tovabb es elek a puszta valosagban :-)))
 • Pheel #14
  Lusta vagyok utánakeresni a pontos sebességeknek, de a következő a sebességi sorrend (növekvő értékek): T1, E1, E3, T3

  Az pedig, hogy az USA-ban miért T és Európában miért E... Nos ez egy olyan kérdés, hogy ott miért gallon, ha nálunk liter, ott miért MPH, ha nálunk KPH, stb. Csak :)
 • [HUN]Stanlee #13
  Hi!

  Elmagyarazna valaki, hogy mi az a E1, E2, Ex jeloles a sebessegekben. Mar latni lattam oket, de nekem is ez a T1, meg T3 van mindig a fejemben. Amugy meg nagyjabol minden amerikabol jon, akkor miert ne hasznaljam ezt a jelolest.

  Miert van az, hogy Mo-n ADSL 384, vagy csak 512kbit/sec, miert nem 768, mint itt, a fritzeknel. Gondolom ez is valami sporoljunk penzt a nepen politika. Adjunk nekik kicsivel tobbet tobb penzert, de ne annyit, amennyit kaphatnanak. Na jol kibasztak velunk magyarokkal, mint mindig. Udvozletem!

  Koszi az SDSL-es infot, majd utana nezek.
 • [HUN]Stanlee #8
  Elnezest, ez a DSL nem azt jelenti hogy Digital Subscriber Line?
 • [HUN]Stanlee #7
  Hi! Nemetorszagban most meg a csapbol is a DSL folyik. Bagoert lehet DSL-t kapni. FlatRate korlatlan hozzaferes havi 20€, +15€ a Deutsche Telekom-nak, es egyszeri kiepitesi dij 100€. Es ez szinte mindenhol elerheto. Ennyi penzert itteni keresettel(kb 10€/ora) ez tenyleg nem sok. SDSL meg itt szerintem a DSL1500, ami kb 1500kbit/sec-et jelent(2*768kbit/sec) adatmennyiseg korlatozassal, es ez is mindenhol kulon kabelezes nelkul; nem rossz, de akkor inkabb mar Flat Rate. Persze mindenhol kell egy telefonvonalnak lennie :-))) . Ja, es gyorsnak gyors, de azert nem egy egyetemi netsebesseg ;-)

  Udvozletem az otthoniaknak!
 • [email protected] #5
  SZTEM MINDEGYIK ROHADT GYORS!
 • izb #2
  viszont távolságfüggö!Igy a kábel jo alternativa!
  Mondjuk nem a UPC!!