JohnnyCage

Az Intel nagyvonalú a P4 chipsetlicenccel

Az elmúlt két hétben mindhárom tajvani lapkakészlet gyártó cég megkapta a chipóriástól a 800 MHz-es Pentium 4 rendszerbuszt alkalmazó alaplapi lapkakészletek gyártásának jogát.

Az a tajvani ALi Corp. is megkapta a 800 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licencét az Inteltől, amely annak idején elsőként szerezte meg a Pentium 4 400 MHz-es rendszerbuszának licencét, később azonban elállt a Pentium 4 chipkészletek gyártásától, és az AMD Athlon szegmenstől hasonlóképp elfordulva inkább a multimédia chipkészletek gyártására összpontosított.

Az ALi vezetése a tavalyi év második felében úgy döntött, a társaság 2003-ban újult erővel képviselteti magát a PC alaplapi lapkakészletek szegmensében. A társaság a már kifejlődött piacokra nem kíván betörni, inkább az AMD új x86-64 (Hammer) platformjára, illetve a 800 MHz-es rendszerbuszt alkalmazó Pentium 4-esekre kíván koncentrálni.

Mint Eric Chen, az ALi szóvivője a napokban elmondta, a társaság a nyár folyamán külön leányvállalattá formálja PC chipkészlet üzletágát ULi Electronics néven. Azt egyelőre nem tudni, hogy a társaság PC chipkészletei milyen márkanév alatt fognak megjelenni a piacon.

A 800 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licencét elsőként a VIA Technologies szerezte meg az Inteltől, egy hosszas jogi küzdelem után peren kívül kötött egyezség keretében. A társaság korábban licenc nélkül gyártotta a Pentium 4 chipkészleteit, így a nagyobb alaplapgyártók - az ECS kivételével - az Intel haragjától tartva nem alkalmazták azt.

A Silicon Integrated Systems (SiS), amelynek ezidáig csak az Intellel kellett konkurenciaharcot folytatnia a Pentium 4 chipkészletek piacán, az elmúlt héten szerezte meg az új, 800 MHz-es változat licencét. A társaság a jövőben erőteljes nyomásra számíthat a szegmensben a VIA Technologies-től, és az ULi-tól is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!