Franczy

Érkezőben a SiS 746FX chipsetes alaplapok

Egészen néhány nappal ez előttig azt hihettük, hogy a Socket A tokozású processzorok, illetve az ezen chipek fogadására alkalmas alaplapok napjai meg vannak számlálva.

Az Advanced Micro Devices (AMD) azonban sokak meglepetésére, vagy inkább bánatára bejelentette, hogy a jelenlegi Athlon XP processzorok felváltására hivatott x86-64 architektúrájú Athlon 64 processzorok az eredetileg tervezett második negyedév helyett csak valamikor szeptemberben kerülnek majd forgalomba. Ez pedig azt jelenti, hogy a Socket A platform életciklusa meghosszabbodott, vagyis az alaplapgyártóknak egyelőre még mindig az Athlon XP processzorokhoz szánt alaplapjaikat kell népszerűsíteniük.

Az Athlon 64 megjelenéséig komoly karriert futhat be például a Silicon Integrated Systems nemrég bejelentett SiS 746FX típusjelzésű chipkészlete, mellyel a közeljövőben várhatóan több alaplap típus esetében is találkozhatunk majd. A SiS 746FX egyébként elsősorban kedvező áráról, illetve DDR400-as memóriatámogatásáról, valamint AGP8x-os interfészéről ismerszik meg, vagyis ily módon konkurenciát jelenthet a VIA Technologies-féle KT400-nak. Ide kapcsolódó hír, hogy a VIA Technologies-nél már javában folynak a KT400A fejlesztési munkálatai, és amennyiben hinni lehet a híradásoknak, a KT400A memóriakezelése (továbbra is csak egycsatornás DDR) jelentősen gyorsabb lesz elődjéénél.

Az elmúlt napokban az MSI az elsők között jelentette be SiS 746FX chipsetes alaplap újdonságát, az MSI 746F Ultrát. Az összes Socket A tokozású Duron, Athlon, illetve Athlon XP processzor fogadására alkalmas alaplap három DIMM memóriafoglalatába maximálisan 3 GB PC2100-as, PC2700-as, vagy DDR400-as memóriát lehet behelyezni, ezenkívül pedig öt PCI slot, valamint egy AGP8x slot is az újdonság részét képezi. Az MSI 746F Ultra többek közt egy kétcsatornás ATA/133 kontrollert, egy 10/100 Mb/s-os Ethernet kontrollert, valamint egy integrált hatcsatornás AC'97-es hangrendszert is magáénak tudhat, kereskedelmi ára azonban egyelőre nem ismeretes. Említésre méltó, hogy lényegében teljesen megegyező specifikációjú SiS 746FX chipsetes alaplapokkal rukkolt elő a napokban az IWILL, illetve az ASRrock is, mely cégek újdonságainak típusjelzése KS2, illetve K7S8X.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!