Franczy

Hogy állunk a 800 MHz-es QPB támogatásával?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tajvani chipset gyártó cégeket lényegében hideg zuhanyként érte az Intel azon, nemrégiben tett bejelentése, mely szerint a közeljövőben érkező új Pentium 4 processzorok nem az eredetileg tervezett 667 MHz-es, hanem 800 MHz-es (Quad Pumped Bus) rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni.

A tajvani chipset gyártóknak lényegében pillanatok alatt két problémával kellett szembenézniük. Egyrészt módosítaniuk kellett korábbi ütemterveiken, és gőzerővel bele kellett fogniuk a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciát is támogató új chipkészleteik fejlesztésébe, másrészt pedig szembesülniük kellett azzal, hogy az Intel számára komoly összegeket kell átutalniuk annak fejében, hogy megkapják a 800 MHz-es QPB licencjogait.

A fejlesztési munkálatok felgyorsítása talán még nem is jelentene olyan nagy gondot a tajvani cégek számára, azonban a tetemes licencjogdíjak mind az éppen szárnyait bontogató Silicon Integrated Systems (SiS), mind a roppant szűk vásárlói körrel rendelkező ALi gyomrát alaposan megfekszik. Éppen ezért az említett két chipsetgyártó úgy döntött, hogy egyelőre pihenteti a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával kapcsolatos terveit, melynek ékes bizonyítéka, hogy a San Joséban jövő héten kezdődő Intel Developer Forum keretein belül még sem az ALi, sem a SiS nem fogja bemutatni a 800 MHz-es QPB-t támogató új chipseteit. Tudni lehet, hogy az IDF-en a SiS elsősorban a jelenleg forgalomban lévő chipsetei révén képviselteti majd magát, az ALi pedig az IDF kapcsán legújabb USB 2.0 kontrollereire, flashmemória vezérlőire, illetve hálózati megoldásaira kívánja helyezni a hangsúlyt.

Eddig nem esett szó a harmadik tajvani chipsetgyártóról, a VIA Technologies-ről, mely cég sosem arról volt híres, hogy különösebben aggasztotta volna egy-egy Intel licencjog birtoklásának hiánya. Nos a VIA Technologies nem lesz jelen a jövő heti Intel Developer Forumon, ezzel szemben tudni lehet, hogy még ebben a negyedévben be fogja jelenteni vadonatúj PT400-as, illetve PT600-as alaplapi chipkészleteit, majd néhány hónappal ezt követően bemutatja majd a már QBM memóriatámogatással is rendelkező PT800-as chipsetét is. Mint ismeretes, a PT400, a PT600 és a PT800 egyaránt támogatja a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Pentium 4 chipeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bala_ #6
    Fasza.Már 800 Mhz nél tartunk???Nekem még 100-al megy!:))))))
  • Laalee #5
    valoszinuleg a dell a kis szervereihez is azert hasznal msi alaplapot :D
  • iXBT #4
    Foltolhatod magadnak a hulladek msi-det, hulladek, elkapkodott termekek, fos bios-szal...
  • Bandee_ #3
    VIA-nak először amd-s alaplapot kéne megtanulni már egyszer csinálni!!!!!!!!!
    A P4-et hagyja békén!!!