Spencer

Mégsem mutatkozott be az Intel új Pentium 4 processzora

Az Intel eredetileg hétfőn jelentette volna be legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű Pentium 4 processzorát, valamint a hozzá tartozó, ugyancsak újdonságnak számító alaplapi chipkészletét, azonban végül csak az utóbbi debütálására került sor.

A vadonatúj 3 GHz-es Pentium 4 processzor piaci bemutatkozása azért maradt el, mert az Intel mérnökei az utolsó pillanatban egy apró hibára bukkantak a chipben. Ez lett volna egyébként az első olyan Intel processzor, mely a korábbiakban megszokott 400, illetve 533 MHz-es helyett immár 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik. Az Intel újdonságára a nem várt probléma miatt előreláthatólag heteket kell majd várni.


A világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel munkatársai a napokban azt nyilatkozták, hogy a kereken 3 GHz-es működési frekvenciával rendelkező új Pentium 4 processzor, valamint a korábban Canterwood fejlesztési kódnevet viselt új alaplapi chipset révén minden korábbinál nagyobb teljesítményű személyi számítógépeket lehet majd összerakni. Az i875P chipset érdekessége, hogy - szakítva az Intel korábbi hagyományaival - immár nem a Rambus DRAM memóriákat támogatja, hanem a DDR400-as SDRAM-okat, ráadásul azokat kétcsatornás üzemmódban kezeli. Az Intel eddig a DDR (Double Data Rate) platformon nem igazán jeleskedett, azonban a kétcsatornás DDR400-as memóriakontrollerrel felvértezett i875P chipset révén igazán maradandót alkotott - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dean McCarron, a Mercury Research egyik vezető elemzője, majd hozzátette, hogy az i875P révén maximálisan ki lehet aknázni az új Pentium 4-es chipekben rejlő lehetőségeket.


Az Intel munkatársai elmondták, hogy Tajvan vezető chipsetgyártó cégeihez, a VIA Technologies-hez, valamint a Silicon Integrated Systems-hez hasonlóan a chipgyártó azért döntött a DDR400-as platform mellett, mert a high-end kategóriában eddig használt Rambus DRAM platform révén nem lehetett elég széles vásárlóközönséget megcélozni, ráadásul a kétcsatornás DDR400-as megoldások teljesítménye is első osztályú.

A 800 MHz-es rendszerbuszt elsőként felvonultató 3 GHz-es Pentium 4 processzor ezres tételben 417 dollárba fog kerülni, az i875P chipsetért pedig RAID vezérlővel 50, anélkül 53 dollárt kell fizetni, tízezres tételben. A 3,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4 chip bemutatkozására várhatóan ugyancsak néhány héten belül fog sor kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #8
    Durva hogy szólok hogy plagizálják itt a hwsw-t erre kimoderálnak?