JohnnyCage

Ma jelenik meg az Opteron processzor

Az Advanced Micro Devices (AMD) ma dobja piacra a társaság első 64 bites processzorát, az x86-64 architektúrára épülő Opteron (SledgeHammer) chipet.

Az új Opteron processzor az AMD első igazán komoly próbálkozása a vállalati ügyfelek megnyerésére. A társaság korábban elsősorban a fogyasztói piacra koncentrált, a meglehetősen konzervatív vállalati felhasználók körében pedig nem aratott komoly sikert.

Az AMD a tavalyi évben bejelentette, hogy az elkövetkező években a vállalati szegmenst helyezi előtérbe a kevésbé jövedelmező fogyasztói piaccal szemben. Ennek a stratégiának tudható be, hogy az Opteron, amely kifejezetten a nagyteljesítményű munkaállomásokba, és legfeljebb 8 processzoros szerverekbe készül, hónapokkal a fogyasztói változat, az Athlon 64 előtt jelenik meg.

Az Opteron chipeket az Intel Xeon processzorok ellenfelének szánja az AMD, és a társaság állítása szerint az új, 64 bites kód natív futtatására is képes chipek idővel jelentősen lehagyják majd a Xeonokat a teljesítmény terén. A társaság elsősorban a 64 bites működés lehetőségében, az integrált memóriavezérlőben, illetve a nagysebességű HyperTransport buszban látja a teljesítmény növelésének útját.

Az Opteron óriási előnye, hogy az Intel Itanium sorozatával ellenben natívan, probléma nélkül futtatja a jelenlegi 32 bites x86 alkalmazásokat. A chip teljes teljesítménye azonban csak megfelelően optimalizált, 64 bites alkalmazásokkal használható majd ki.

"Az Intelnek nem lesz más választása, mint válaszolni a lépésre" - mondta Dirk Meyer, az AMD alelnöke. "Ha mi nem lennénk, az Intel minden bizonnyal mindenki torkán lenyomta volna az Itaniumot. Mivel azonban létezünk, és alternatívát kínálunk, az Intelnek lépnie kell."

A kisebb gyártók Opteron szerverei már a héten megjelennek, de a nagy PC gyártó óriások megoldásai is hamarosan kaphatóak lesznek. Az első Opteron változatok órajele 1,4 - 1,8 GHz lesz, a chipek ára pedig meglehetősen alacsony, 283 - 794 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SGonzalez #4
    http://www.tomshardware.com/cpu/20030422/index.html
    Ha vki tud más oldalról is teszteredményeket, az pls írja be ide!!
  • Lion #1
    hmm gyerekek ez ugyan az ami elöbb volt...