Spencer

Blu-ray újdonságok a Sony-tól

A Sony Electronics a New York-i AIIM (Association of Information and Image Management) szakkonferencia keretein belül bemutatta legújabb Blu-ray berendezéseit és Blu-ray lemezeit, valamint egy újgenerációs, a DVD+RW lemezek írására maximum négyszeres sebességgel képes DVD meghajtót.

A gyártó munkatársai a bejelentés kapcsán utaltak arra, hogy a Blu-ray-re, mint egy olyan, következő generációs DVD technológiára kell gondolnunk, melynek segítségével a hagyományos 12 centiméteres átmérőjű optikai lemezekre akár 27 GB adatot is rögzíthetünk. Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő DVD-k legtöbbje 4,7 GB adat tárolására képes. Az új technológia lényege az az új, rövid hullámhosszú, ibolyakék színű lézerfény, mely a jelenlegi optikai meghajtók esetében használatos vörös lézerfénynél sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.


A Sony Electronics képviselői elmondták, hogy a cég első asztali Blu-ray berendezése már ezen a héten meg fog jelenni a japán kereskedések polcain, és ezt követően várhatóan hamarosan a világ egyéb régióiban is kapható lesz. A gyártó első Blu-ray eszköze természetesen korántsem számít majd olcsó mulatságnak, hiszen nem kevesebb mint 3800 dollárt kell majd leszurkolni érte. A Sony Electronics azonban nemcsak az asztali eszközök piacán szeretné meghonosítani a Blu-ray technológiákat, hanem a személyi számítógépek világába is be szeretné vezetni azokat.


Ennek ékes bizonyítéka az az először most bemutatott PC-s Blu-ray meghajtó, melynek segítségével 9 MB/s-os adatátviteli sebesség mellett maximálisan 23,3 GB adatot lehet eltárolni egy-egy Blu-ray lemezen. A piacon a közeljövőben 3000 dollár körüli áron bemutatkozó újdonság a normál 5,25 colos PC-s meghajtók helyére szerelhető be, és tudni lehet róla, hogy Ultra-Wide 160 SCSI interfésszel rendelkezik. A meghajtóval kompatibilis egyszer, illetve többször írható lemezek cartridge formában fognak forgalomba kerülni, még pedig darabonkénti mintegy 45 dolláros áron.


A Sonynál egyébként már javában folyik a második generációs Blu-ray eszközök fejlesztése. Ezekről a várhatóan 2005-ben bemutatkozó, 18 MB/s-os adatátviteli sebességű eszközökről jelenleg annyit lehet tudni, hogy segítségükkel lemezenként akár 50 GB adatot is el lehet majd tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #21
    Szerintem is az a menő, ha három szekrény tömve van lemezzel... :-D
    Ezek a bluray cuccok brutálisan drágák... mire elérhető áron lesz, terabyte-ban fogjuk számolni a filmeket...
  • Csudri #19
    Pont az benne a pláne! Hogy tele van a szoba! Milyen gizda már amikor 4-5 torony figyel a szobában, mindegyik fulligpakolva! Amúgy is hogy írsz fel egy cd-re egy számlistát? És hogy olvasod el miközben lejátszod? eheh...
  • magyar ember 2 #18
    Most a cartridged lesz karcos, es aze' nem fogja elolvasni. :)
  • magyar ember 2 #17
    Naja, de nem mindenki tarolja dobozban. En pl. jobban szeretem a fenykepalbum szeru taskat, amiben elfer 50-200 cd (vagy dvd). Nem lesz tele tokkal az egesz szoba.
  • RelakS #9
    dvd+doboz = Blueray cartridge, fizikai méretben, nem?
  • magyar ember 2 #7
    Nyilvan nem artana, de nem mind1 milyen aron. Aze nem art ha 1 haztomb helyet nem foglal el.
  • magyar ember 2 #5
    Cartridge suxx, olyan vastag hogy akkor helyre hagyomanyos dvd-bol is elfer annyi amire rafer 27 giga, vagy inkabb tobb.
  • magyar ember 2 #2
    Fasza warez dvd-vel reklamozzak. Esetleg meg rairhattak volna a winxp-t, meg visual studiot. :)
  • Gabest #1
    A fő felhasználási területet jól szemlélteti a 2. ábra.