Spencer

A Linux már módosítás nélküli Xboxokon is futtatható

Egy magát megnevezni nem kívánó hackernek sikerült Linux operációs rendszert futtatnia a Microsoft Xbox játékkonzolján, még pedig oly módon, hogy a konzolt hardveresen nem módosították.

A Habibi-Xbox becenevű hacker az Xbox Hacker website-on a hétvégén jelezte, hogy elkészült a nagy munkával, majd ezt követően az Xbox Linux Project szervezői megállapították, hogy a hacker kiváló munkát végzett, tehát immár a hardveres módosítások nélküli Xboxok esetében is megoldható a nyílt forrású Linux operációs rendszer futtatása.

Habibi-Xbox elárulta, hogy a "007: Agent Under Fire" című James Bond videojáték betöltési/mentési funkciója révén oldható meg a Linux szoftver indítása. Az alaphelyzetben a játékállások merevlemezen történő elmentését, illetve betöltését szolgáló programrész kapcsán az agyafúrt hacker rájött arra, hogy a betöltő rendszer képes arra, hogy az Xbox játékkonzol által felismert számtalan USB adattároló eszköz valamelyikéről ne csak játékmentéseket, hanem egyéb szoftvereket töltsön be. Innen már csak egy lépés volt, hogy Habibi-Xbox a Linux operációs rendszer egy speciálisan kialakított, kompakt változatát töltse be a James Bond kalandjait feldolgozó játékszoftver segítségével.

A hacker elmondása szerint a Linux futtatása egy a 007: Agent Under Fire című játékban található úgynevezett buffer overflow hibának köszönhető, mely hiba hasonlatos ahhoz a hibához, melyet rosszindulatú számítógépes az internetes szerverekre történő betöréshez használnak ki. Habibi-Xbox szerint egy szép nagy hiba található a játékszoftver mentési/betöltési rendszerében, azonban a hacker felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű hibák a mai játékok esetében korántsem számítanak ritkaságnak.

Ismeretes, hogy a hackerek lényegében az Xbox játékkonzol piaci debütálásával egy időben elkezdtek olyan megoldásokat keresni, melyek segítségével a Xboxon futtathatóvá tehető a Microsoft által olyannyira nem kedvelt és lenézett Linux operációs rendszer. A várt eredmény természetesen nem maradt el, azonban mindeddig csak és kizárólag olyan Xbox konzolokon lehetett Linuxot futtatni, melyek úgynevezett modifikációs chipekkel voltak ellátva. A Lindows cég alapítója egyébként 100-100 ezer dolláros pénzdíjat ajánlott fel a Linuxot módosított, illetve módosítás nélküli Xboxokon futtatók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #6
    Persze, persze! A linux az egérpadomon is fut?
  • b #2
    te ez a habibi nem valami iraki földalatti milicista partizán? vagy csak a képzeletem jáccik velem csalfán? :))
  • Laci73 #1
    Megbízható, tapasztalt, és gyors munkára van szüksége? Alkalmazzon hackert!