Spencer

Új Tablet PC-k Centrino alapokon

Az elmúlt hetekben szinte az összes nagyobb számítógépgyártó cég kínálatában feltűntek az Intel vadonatúj Centrino platformjára épülő notebookok, hamarosan pedig az első Centrino alapokon nyugvó Tablet PC-k is megjelennek majd a piacon.

Mint ismeretes, az Intel március 12-én tartotta meg a Centrino hivatalos bejelentését, mely platform egyrészt a kifejezetten mobil felhasználási környezetekbe kifejlesztett Pentium M processzorokból, másrészt pedig az ezen processzorok köré épülő alaplapi chipsetekból, illetve vezeték nélküli kommunikációs chipekből áll.

A március közepén történt Centrino debütálást követően számtalan Centrino notebook került piacra, azonban mindeddig nem sokat lehetett hallani arról, hogy a gyártók az újgenerációs hordozható számítógépek, a Tablet PC-k esetében is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni erre az új mobil platformra. A Centrino éppúgy tökéletesen alkalmazható a Tablet PC-k, mint a hagyományos notebookok esetében - nyilatkozta Jim O'Brien, az IDC piackutató cég egyik vezető elemzője, aki szerint a Centrino alacsony fogyasztásából és széles szolgáltatási köréből a Tablet PC-k is csak profitálhatnak. O'Brien szerint mindenesetre gondot jelenthet, hogy a túlontúl drága Centrino tovább növeli majd a már amúgy sem éppen olcsóságukról híres Tablet PC-k árát, így egyelőre kérdéses, hogy mekkora kereslet mutatkozik majd ezen új eszközök iránt.


A tajpeji székhelyű Acer várhatóan áprilisban mutatja majd be első Centrino platformos Tablet PC-jét, a TravelMate C110-et. A gyártó jelenleg forgalomban lévő C100-as Tablet PC-jéhez hasonlóan a C110 is egy 180 fokban elforgatható kijelzővel lesz ellátva, melynek segítségével pillanatok alatt notebookká alakítható az eszköz. Az 1,4 kilogramm tömegű TravelMate "lelke" egy 900 MHz-es működési frekvenciával rendelkező Intel Pentium M processzor lesz, ezenkívül pedig többek közt egy 10,4 colos TFT LCD kijelző, 256 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM, valamint egy 40 GB kapacitású merevlemez is részét képezi majd a körülbelül 2700 dolláros áron forgalomba kerülő újdonságnak. Összehasonlításképp, a TravelMate C100 jelenleg 2200 dollárba kerül. Az Acerhez hasonlóan egyébként a Panasonic is tervbe vette egy Centrino alapokon nyugvó Tablet PC bemutatását, mely eszköz ára egyes források szerint a 3200 dollárt is el fogja érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!