JohnnyCage

Az Intel Linux támogatást fejleszt a Centrinóhoz

Az Intel Linux támogatással is el szeretné látni közelmúltban kiadott Centrino mobil termékcsaládját, a várható megjelenési időpont egyelőre azonban még nem ismert.

A Linux támogatás kifejlesztését már megkezdték a társaság fejlesztői, de a megoldás egyelőre még nem teljesen működőképes. A projekt várható befejezési időpontja nagymértékben függhet a PC gyártók igényeitől is, közölte Scott McLaughlin, a társaság szóvivője.

A Centrino termékcsalád az Intel új Pentium-M mobil processzorából, a hozzá tartozó chipkészletből, valamint egy drótnélküli hálózati (802.11b) vezérlőből áll. Mivel a Centrino egy teljesen új platform, a Linux operációs rendszer megfelelő működéséhez speciális driverekre, illesztőprogramokra van szükség.

"Az Intel már megkezdte a Linux operációs rendszer Centrino platformon való tesztelését laboratóriumaiban" - mondta McLaughlin szóvivő hozzátéve, hogy a végső hitelesítési időpont a felhasználói igények függvénye lehet.

A processzorgyártók esetében általánosan bevett szokás, hogy egy új platform bevezetése előtt gondoskodnak az új megoldás szoftveres támogatásáról. Az Intel rivális AMD jóelőre biztosította 64 bites Hammer platformjának Linux támogatását, és a chipóriás is már korábban megkezdte a Centrino Linux illesztőprogramjainak kifejlesztését. McLaughlin szerint az még kérdéses, hogy a társaság szabadon elérhetővé teszi-e a Centrino Linux drivereit. A zárt illesztőprogramok Linuxhoz való használatát ugyanis nem tiltja a GPL (General Public License - Általános Szabadlicensz) licensz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!