Spencer

Tizenkét új AMD processzor

Az Advanced Micro Devices (AMD) szerdán a hannoveri CeBIT számítástechnikai és telekommunikációs szakkiállítás keretein belül jelentette be legújabb processzorait, melyek ez esetben hordozható számítógépekbe szánt, alacsony fogyasztású chipek.

A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó a rangos rendezvényen nem kevesebb mint tizenkét vadonatúj Athlon XP-M típusjelzésű processzort mutatott be, ezek között három Barton magos újdonság található, valamint öt olyan, maximum 25 W fogyasztású chip, melyeket a gyártó a legkisebb és legkönnyebb notebookok piacára szán.

Ezzel párhuzamosan a nagy konkurens Intel sem tétlenkedett, ugyanis hosszú idő után egy nagyszabású New York-i rendezvényen most végre lehullt a lepel a chipgyártó óriáscég legújabb mobil platformjáról, a Centrinóról. Mint ismeretes, a Centrino platform az új fejlesztésnek számító Pentium-M processzorokból, valamint új alaplapi chipkészletekből és vezeték nélküli szolgáltatásokat nyújtó kommunikációs chipekből áll. Az Intel állítása szerint a Centrinóra épülő hordozható számítógépek a platform roppant alacsony fogyasztásának köszönhetően egy feltöltéssel akár 5 órán keresztül is használhatók.



Visszatérve az AMD-re, az asztali és mobil processzorok piacán jelenleg mintegy 19 százalékos részesedéssel rendelkező chipgyártó most debütált új processzorai három különböző szegmensbe sorolhatók. Létezik egy úgynevezett high-end szegmens, melybe az asztali chipek piacán is csak nemrég debütált Barton magos, tehát 512 KB másodszintű gyorsítótárral szerelt processzorok tartoznak. Ez alatt találhatók azon középkategóriás mobil AMD chipek, melyek az eggyel korábbi Athlon XP magra épülnek, legalul pedig azok az ugyancsak régebbi Athlon XP magos processzorok helyezkednek el, melyek az összes társuknál alacsonyabb fogyasztással büszkélkedhetnek.

Jelenleg a 2200+, 2400+, illetve 2500+ típusjelzésű, Barton maggal ellátott processzorok jelentik a csúcsot az Athlon XP-M termékcsalád esetében, mely chipekkel többek között a Hewlett-Packard notebookjaiban találkozhatunk majd. A középkategóriát a 2000+ és 2600+ közötti típusjelzésű Athlon XP-M chipek képviselik, vagyis érdekes módon jelenleg a középkategóriában található a legnagyobb típusjelzésű Athlon XP-M processzor. Az alacsony fogyasztású (maximum 16W) Athlon XP-M chipek 1400+ és 1800+ közötti típusjellel kerülnek majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NasaTm #12
    Jo valasz ott a pont. En P4-es Laptopot hasznalok es en is kiprobaltam MAD(AMD) proceszoros gepet es semmivel sem birta tovabb mint az Intel. Igazandibol a kulombseg mint itt is az arban mutatkozik meg. Regeben az Intel M tipusu proceszorai odavertek az AMD-nek ebbe a kategoriaba is, de mara az AMD jo eros versenykepes Mobil proceszorokat fejlesztett ki es ezzel kezd felzarkozni az Intelhez.
    Itt az egyeduli kerdes az, hogy milyen reklamkampanyt tud kiepiteni ezen a teren az AMD mert az Intel azert barhogy is nezuk nagyon durva reszt ural ebbol a piacbol.
  • Mixyboy #9
    Végre egy olyan hozzászóló, aki kiprobálta mindkét "végletet".
    Őszintén szólva az a véleményem, hogy egyforma teljesítményűek (egyikben ez, a masikban az a jobb)! Viszont így az AMD jön ki jobban az ár/teljesítmény arány szempontjából...
    Notebookom ugyan egyelore nem lesz, majd ha már sokat keresek :-) (De akkor AMD procival, es ATi VGA-val)