Franczy

Low-end Athlon XP chipek Thoroughbred B0 maggal

Mint ismeretes, az Advanced Micro Devices (AMD) a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező, Thoroughbred magos Athlon XP processzorok esetében jelenleg két különböző revízió jelölést használ, konkrétan az A0-t, illetve a B0-t. Az utóbbi, tehát B0 revíziójú Thoroughbred magos chipek elsősorban az általuk elérhető magasabb működési frekvenciáról, valamint a magasabb rendszerbusz frekvenciáról ismerszenek meg. A chipgyártó korábban azt tervezte, hogy csak az Athlon XP 2000+, illetve az ennél nagyobb teljesítményű Athlon XP processzorait gyártja a B0 maggal, a low-end kategóriás Athlon XP chipeknél pedig megmarad a legfeljebb csak átlagosan tuningolható A0 magnál.

Az AMD vezetősége azonban nemrégiben - vélhetően sokak örömére - úgy határozott, hogy az Athlon XP 2000+ alatt elhelyezkedő Athlon XP processzorok is megkaphatják a minden szempontból előnyösebb B0 revíziójú Thoroughbred magot. Különböző források tudni vélik, hogy az AMD az elmúlt napokban már le is gyártotta ezen új Athlon XP 1700+, illetve Athlon XP 1800+ típusjelzésű processzorok első példányait, és ha minden igaz, akkor ezen újdonságok sorozatgyártása várhatóan december 11-én fog megkezdődni. Az AMD legkelendőbb processzora egyébként jelen pillanatban az Athlon XP 1800+, illetve az Athlon XP 2000+.


A régi és az új Thoroughbred magos Athlon XP processzorokat elsősorban úgy lehet majd megkülönböztetni egymástól, hogy míg a régi Athlon XP 1700+, illetve Athlon XP 1800+ chipeken AXDA1700DLT3C, illetve AXDA1800DLT3C jelölés található, addig az említett processzorok újabb változatain AXDA1700DUT3C, illetve AXDA1800DUT3C jelölés kap majd helyet. Ezenkívül a Thorougbred B0 magos új Athlon XP processzorok CPU ID-je 680-ról 681-re változik, eltűnik belőlük a 22,5-szeres szorzó, viszont beléjük kerül a 23-szoros, illetve 24-szeres szorzó. Érdekesség, hogy a 80-ról 84 négyzetmilliméteres felületűre növekedett maggal rendelkező új processzorok feszültsége 1,5 V-ról 1,6 V-ra növekszik.

Várakozások szerint az újabb, optimalizált Thoroughbred magos low-end Athlon XP processzorok kiválóan tuningolhatók lesznek, de konkrétumokkal ez ügyben csak az első túlhajtási tesztek napvilágra kerülése után szolgálhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vik3d #5
    a DMT3C re gondolt az mégse DUT3C vagy???