Franczy

Egy-egy új AMD és VIA processzor

Az Advanced Micro Devices (AMD) kedden hivatalosan bejelentette legújabb processzorát, az Athlon MP 2400+ típusjelzésű chipet. A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó elsősorban a belépőszintű szerver számítógépek piacára szánt új processzora kereken 2 GHz-es működési frekvenciával rendelkezik, rendszerbusz frekvenciája pedig 266 MHz. Ahogy azt már a cég korábbi hasonló chipjei esetében megszokhattuk, az Athlon MP 2400+ 128 KB L1 cache-sel és 256 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, miközben természetesen kompatibilis a 3DNow!, illetve SSE utasításkészletekkel.

A cég munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az Athlon MP 2400+ az AMD legújabb és egyben legjobban skálázható processzormagjára, a 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő Thoroughbred B0-ra épül. Mindenképpen említésre méltó, hogy az AMD ezen új processzora az ígéretek szerint lényegében már a bejelentéssel egy időben világszerte kapható. Mint ismeretes, az AMD-nek az elmúlt hónapokban, sőt még jelen pillanatban is komoly gondjai vannak a legújabb high-end kategóriás processzorok piaci bevezetésével, így például a hivatalosan már pár hónappal ezelőtt bejelentett Athlon XP 2800+ egyelőre még mindig nem kapható. A gyártó szerint a most debütált Athlon MP 2400+ kapcsán ilyen bonyodalmakra nem kell számítani. Az AMD vadonatúj MP processzora ezres tételben 228 dollárba kerül, míg közvetlen elődjéért, az Athlon MP 2200+-ért ugyancsak ezres tételben 208 dollárt kell fizetni. Emlékeztetőül, az asztali számítógépek piacára szánt Athlon XP 2400+, illetve Athlon XP 2200+ típusjelzésű processzorok ára 193, illetve 157 dollár.

Klikk ide! Klikk ide!

Az Athlon MP 2400+-hoz hasonlóan újdonságnak számít az a japán piacon a napokban felbukkant 1 GHz-es frekvenciájú VIA C3 processzor, melynek érdekessége, hogy hivatalos bejelentésére már több mint hat hónappal ezelőtt sort kerített a gyártó. A TSMC gyártósorain 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő processzor 128 KB L1 cache-sel és 64 KB L2 cache-sel, valamint 100 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik, a működéséhez szükséges feszültséget pedig 1,45 V-ra (C3 933 MHz - 1,35 V) emelte a VIA. Az 1 GHz-es VIA C3 processzor ára kereskedőtől függően 55-65 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)