Franczy

AMD Athlon 64 ütemterv

Addig is amíg nem vehetjük kezünkbe az Advanced Micro Devices (AMD) nyolcadik generációs asztali processzorait, tekintsük át röviden, hogy jelen pillanatban mit tudunk ezen, sokak által várva chipek specifikációiról, illetve megjelenési dátumairól!

Mint ismeretes, a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó nemrégiben bejelentette, hogy nyolcadik generációs processzor termékcsaládjának asztali számítógépekbe szánt változatai, név szerint az Athlon 64 chipek az eredetileg tervezettnél némileg később, szeptemberben fognak bemutatkozni. Amíg az Athlon 64 nem elérhető, meg kell elégednünk a napokban bemutatkozott új AMD csúcsprocesszorral, a Barton magos, 512 KB L2 cache-sel szerelt Athlon XP 3000+-szal, melyet várhatóan hamarosan az Athlon XP 3200+, illetve az Athlon XP 3400+ fog követni a sorban.


A korábban Clawhammer fejlesztési kódnevet viselt Athlon 64 processzorokban a Bartonokénal kétszer nagyobb, vagyis 1 MB-os másodszintű gyorsítótár fog helyet kapni, valamint tudni lehet, hogy ezen AMD processzorok egytől egyig 0,13 mikronos gyártási technológiával fognak készülni. Várakozások szerint a legkisebb teljesítményű Athlon 64 processzor 3400+ típusjelzéssel fog forgalomba kerülni idén ősszel, még pedig 2 GHz-es tényleges működési frekvenciával. A későbbiekben kerülnek majd forgalomba a 3600+, 3800+, illetve 4000+ típusjelzésű Athlon 64 processzorok, mely chipek működési frekvenciája rendre 2,2 GHz, 2,4 GHz, illetve 2,6 GHz lesz. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a Clawhammer magot pontosan meddig lehet majd skálázni, azonban nagy valószínűséggel a 4200+, illetve 4400+ típusjelzésű chipek jelentik majd a 0,13 mikronos Athlon 64 processzor termékcsalád csúcsát, mely chipek működési frekvenciája 2,8 GHz, illetve 3 GHz lesz.

Az AMD azt ígéri, hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiával készülő chipek próbagyártása még az idén, tömeggyártása pedig a jövő év elején fog megkezdődni. A 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Athlon 64 processzorok a megújult San Diego magra fognak épülni, és várakozások szerint az első San Diego magos Athlon 64 processzorok 4000+ típusjelzéssel (2,6 GHz) fognak forgalomba kerülni, valamikor a jövő év első negyedévében. Ezt követően esedékes a 2,8 GHz-es, 3 GHz-es, 3,2 GHz-es, valamint 3,4 GHz-es, rendre Athlon 64 4200+, 4400+, 4600+, illetve 4800+ típusjelzésű chipek debütálása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zedas #18
    Bazz, ilyet veszek a BitBoys videókártyámhoz hogy faszán menjen a Duke Nukem Forewer!
  • tomcs #9
    kivancsi vagyok lehet-e ennel melyebbre sullyedni.. vegulis nem kizart hogy a semminek is vannak fokozatai :))))))
  • Jacek #8
    az egy sapka rajta:)) az intel magja is kicsi cak fem sapka van rajta:)
  • Mixyboy #7
    Egyetertek Dr. Lazarus-sal!
    Ugylatszik vegre meghallgattattak azon sutyorgasok, melyek szerint nem melegedne annyira AMD proci (bar nalam nem melexik annyira), ha nagyobb feluleten tudna leadni a keletkezo hot! Vegre... :-)
  • McCoy #6
    mert nem nyújt annyit mint amennyit ráírtak
  • tomcs #4
    ezt most mire mondod? remelem nem a femsapkara? :)
  • Spenser #2
    Nem rossz kb két év múlva én is veszek majd egy ijjet :)
  • Lion #1
    sajnálom nagyon őket... megváltozna a világ ha tényleges frekvencia lenne az a Athlon 64 3400 :o(( de remélem nem skálázák annyira rosszul be mint a bartont...