Franczy

Intel Pentium 4 ütemterv

Tekintsük át röviden, hogy az Intel a közeljövőben milyen újgenerációs Pentium 4 processzorokkal kíván konkurenciát állítani az AMD vadonatúj, x86-64 architektúrájú Athlon 64 chipjeinek!

Az Intel háza tájáról manapság már szinte mást sem lehet hallani, mint hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiára történő átállások milyen jól mennek. Amennyiben ezen híradásoknak hinni lehet, akkor elmondható, hogy az Intel az elkövetkezendő hónapokban gyártástechnológiai szempontból az AMD előtt fog járni, ugyanis míg az Intel már az idei évben, addig az AMD várhatóan csak valamikor a jövő évben fog áttérni a jelenlegi 0,13 mikronos technológiákról a legújabb 0,09 mikronos technológiákra.

Az Intel első 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező processzorai a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chipek lesznek, melyek 800 MHz-es (Quad Pumped Bus, QPB) rendszerbusz frekvenciával, Hyper-Threading II támogatással, egy új utasításkészlettel (Prescott New Instructions, PNI), valamint a konkurens AMD-féle Athlon 64 chipekhez hasonlóan 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni. Tudni lehet, hogy az első Prescott magos Pentium 4 processzorok valamikor az idei év második felében, várhatóan valamivel az Athlon 64 chipek után fognak bemutatkozni a piacon. A Prescott magos Pentium 4 processzorok esetében a 3,2 GHz-es frekvenciájú modell lesz a belépőszintű modell, melyet rövid időn belül követnek majd a 3,4 GHz-es, 3,6 GHz-es, 3,8 GHz-es, valamint 4 GHz-es változatok. Az eredeti Prescott magot az Intel várhatóan egészen 4,8-5 GHz-ig fel tudja majd skálázni, és csak ezt követően, valamikor 2005-ben mutatkoznak majd be a Prescott B magra épülő, immár 1066 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Pentium 4 chipek, melyek esetében az 5,33 GHz-es frekvencia is elérhető lesz.

Ugyancsak 2005-ben, vagy esetleg már 2004 végén esedékes a Tejas fejlesztési kódnevű chipek bemutatkozása, mely chipek az Intel szerint felteszik majd a koronát a NetBurst architektúrára. Ezen új Intel processzorok továbbfejlesztett Hyper-Threading technológiával, valamint egy újabb utasításkészlettel (Tejas New Instuctions, TNI) lesznek felvértezve, rendszerbusz frekvenciájuk pedig a kezdetekben 1066 MHz, majd később 1200 MHz lesz. Az 5,33-7,2 GHz-es frekvenciájú Tejas chipek eleinte 0,09 mikronos, 2006 elején pedig már 0,065 mikronos gyártási technológiák segítségével fognak készülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csudri #13
    Hidd azt!
  • Lammer #8
    Uramatyám!

    Hajaj mi lesz az AMD-vel????
    Jajne most dobhatomkiazáemdémet? :)
  • Gabest #7
    3.06 tényleg tudja, de kapni annyira lehet, mint a sony dvd íróját.
  • NasaTm #5
    Intel Pentium 4 Prescott "Skalakope"
    "Bemegyek, kijovok de jol kijovok, ha bemegyek"
    :::)
  • Gabest #2
    "Hyper-Threading II"

    Szal a mostani alaplapok hyper-threading támogatása kutyafüle? Procit még nem is kapni bele, de már elavult?
  • Czibu #1
    Hova ez a nagy sietség?!
    Remélem a közeljövőben megjelenő AMD-s procik magja nem egy kis 1 forintos méretű felületen érintkezik a hűtővel...