JohnnyCage

Csökkenti Xbox alkatrész rendeléseit a Microsoft

Több alkatrész beszállítót is kedvezőtlenül érinthet, hogy a szoftveróriás az Xbox mérsékelt eladásai miatt csökkenteni kívánja 2003-as megrendeléseit.

A szoftveróriás pénteken jelentette be, hogy mivel az Xbox játékkonzol eladásai az előzetes számítások alsó értékeinek felelnek meg, a társaság a szállítási mennyiség módosítására kéri az alkatrész beszállítókat. "A költségvetési év közepén itt az ideje, hogy újból átgondoljuk a megrendeléseket, illetve az eladásokkal kapcsolatos előjelzéseinket" - áll a Microsoft közleményében. "A második negyedéves eredményeink közzétételekor bejelentettük, hogy az Xbox játékkonzol eladásai a várt tartományon belül, azonban annak alsó szélén alakultak. Ennek megfelelően arra kértük beszállítóinkat, hogy csökkentsék szállításaikat."

Az Xbox videóchipjét gyártó Focus Enhancements közölte, hogy a Microsoft a viszonylag gyenge karácsonyi eladások miatt csökkenti a rendelési mennyiséget. "A Microsoft értesített minket, hogy az idei naptári év első felében nem számítsunk újabb megrendelésekre az FS454-es chipből, az esetleges újabb megrendelésekről pedig a második naptári negyedév végén fog dönteni" - közölte a Focus. A társaság részvényeinek árfolyama a bejelentést követően mintegy 26,6 százalékot zuhant.

A csökkentett megrendelési mennyiség a grafikus chipeket gyártó nVidia-t is érinti. Az nVidia bevétele az Xbox-ba szállított chipekből a társaság harmadik költségvetési negyedévében mintegy 40 millió dollárral csökkent a második negyedévhez képest. A gyártó a negyedik negyedévre a harmadikkal egyező bevételekre számít az Xbox grafikus chipkből.

A Microsoft és az nVidia között egyébként is ellentét alakult ki a chipek darabárát, illetve megrendelési mennyiségét illetően. Amennyiben a szoftveróriás akarata érvényesül, még az is elképzelhető, hogy az nVidia veszteséggel fogja szállítani a chipeket, vagy más termékeinek gyártási mennyiségét kell csökkentenie, hogy ki tudja elégíteni a Microsoft igényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • versio #9
  LOL
 • Robykee #8
  Ugyanez a hir, korrektebb formaban:
  http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=19754
 • SoDI--- #6
  A Microsoft csökkentett igényeit. Vagyis az irányú igényét, hogy kevesebb leggyártása is elegendő legyen.

  Kicsit valóban hülyén van megfogalmazva.
 • SoDI--- #2
  Ha az nVidia több bevételt akar a Microsoft-tól, akkor szerintem ki kellene használnia a hírnevét, és saját szakállán kellene egy kis reklámkiadást csinálnia az X-Box népszerűségéhez. Ezzel megemelkedne az eladási ár, ergo az Microsoft grafikus chip rendelése is. Vagyis a nVidia tudná teljesíteni a megcélzott tervet.

  Gyorsan kellene ezt meglépniük, mielőtt az Geforce FX megjelenésével teljesen szét nem porlad a maradék hírnevük :-)
 • b #1
  még bill gecinek is be kell látni, hogy nagyon nehéz megverni a sárgákat szórakoztató elektronikában. a lenyomjuk, mint a bélyeget attitűd nem jött be!