Franczy

A 800 MHz-es FSB nem hoz jelentős sebességnövekedést

Nathan Brookwood, az Insight 64 tanácsadó cég egyik vezető elemzője azt nyilatkozta, hogy az Intel Pentium 4 processzorok rendszerbusz frekvenciájának 533 MHz-ről 800 MHz-re történő növelése várhatóan nem hoz jelentős teljesítménynövekedést.

Brookwood szerint a 800 MHz-es rendszerbuszú új Pentium 4-es processzorokkal szerelt rendszerek összteljesítménye előreláthatólag mindössze 3-5 százalékkal lesz magasabb a hasonló működési frekvenciájú, de még csak 533 MHz-es rendszerbuszú jelenlegi Pentium 4-es chipekkel felvértezett rendszerekénél.

A Santa Clara-i chipgyártó az új Pentium 4-es processzorok mellé természetesen új alaplapi chipsetet, illetve chipseteket is szán, melyek közül minket leginkább a jelenleg Springdale fejlesztési kódnevet viselő chipkészlet érdekel. Ez a régi 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzorok mellett az újabb, 800 MHz-es rendszerbuszú Pentium 4-es chipeket támogató chipset természetesen kompatibilis lesz a Hyper-Threading technológiával, ezenkívül pedig említésre méltó, hogy a DDR400-as SDRAM memóriákat kétcsatornás konfigurációban is támogatni fogja.

Különböző források tudni vélik, hogy a San Joséban február 18-án kezdődő Intel Developer Forum központi témáját képezik majd az új Pentium 4-es processzorok és chipsetek. Ezt követően várhatóan az év második negyedévében jelennek meg a kereskedelmi forgalomban az első 800 MHz-es rendszerbuszú processzorok. A Springdale chipset a 3,2 GHz-es új Pentium 4-es processzorral egy időben fog bemutatkozni, és ezzel nagyjából egy időben komoly árcsökkentésre lehet számítani az Intelnél, mely chipgyártó egyébként tavaly november óta nem mérsékelte processzorárait.

A konkurens AMD a 800 MHz-es rendszerbuszú új Pentium 4-es chipeknél valamivel hamarabb, előreláthatóan március végén, április elején mutatja be nyolcadik generációs processzor termékcsaládjának első tagját, az elsősorban szerver számítógépekben történő felhasználásra szánt Opteront. Az AMD Opteron processzorok első példányai egyébként várhatóan 2 GHz körüli működési frekvenciával fognak rendelkezni. Az asztali számítógépek piacára szánt Athlon 64 processzorok várhatóan néhány hónappal az Opteron chipek után mutatkoznak majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #32
    A hozzászólás eleje Rivenak ment.
  • Supergamer_real #31
    Hehh... nem tudom minek fárasztod még mindíg magad.Itt laikus hozzászólásokon és anyázáson kívül sokra sajnos nem számíthatsz.Emlékezz vissza mi volt amikor tavaly elkezdtük kitárgyalni részletesebben a HT-t.Egy vagy két emberen kívül, mindenki más csak anyázott... de azért kitartást.

    Tumor:15-20% nem lesz.Számolj utána, mégregess egy kicsit, Rivenak igaza van.
  • Tumor #29
    Ha figyelmesen olvasnád végig amit írtam, nem reagáltál volna. De akkor még1x: igen nem hoz akkora teljesítmény+ -t, ha nincs kiszolgálva, de ha már ilyen magas az fsb és az pláne ki van szolgálva, jó nem lesz 50%-os növekedés, de mondjuk lesz 15-20%, ami az átlag 5-10-hez képest mindenképp jobb.....
  • Tumor #28
    Hmmmm, valami egyébb ? Semmi ? Hát akkor had gratuláljak, ismét bebizonyítottad, hogy olyan egyszerű vagy mint egy faék.
  • [HUN]PAStheLoD #21
    az a 800 mhz az nem is annyi ... mert Quad-Pumped bus (4*)
  • Tumor #19
    Köszönöm szépen, kolega ! :) Azért jó látni, hogy van aki gondolkodik is.
  • Tumor #17
    Ennyi lámát.....pfff ! :) Miért nem hozott semmit az 533 a 400-hoz képest ? Mert 533 Mhz azt jelenti, hogy 4,26 Gb/sec -es a adatáramlás. Ehhez mivan ? 266-os memória, aminek meg csak 2,1Gb/sec, tehát a fele. Jó hogy nincs kiszolgálva és semmit nem ér. De ha veszed a 800Mhz-et, ami 6,4Gb/sec és ehhez egy 400-as dual-DDR-t, ahol kereken megvan a 6,4Gb/sec, tehát az fsb "rendesen" ki van szolgállva, ott már abszolut nem állja meg a helyét, amit ez a f@sz dilettáns Brookwood mond .... !!!
  • TheZsenyka #14
    Na mi a poén?
  • banrob2 #13
    Nem 400 és 533 és 800, hanem 100,133 és 200 Mhz az alapfrekvencia és a QPB (Quad Pumped Bus?)
    technológiájuk az , ami "felnégyszerezi" az alapórajelet.
    Így lesz az fsb 400/533/800 Mhz.
  • Laci73 #12
    A P4 architektúra - bár jelentős kibővítéseken esett át - még mindig egy 32 bites x86 chip. Ez a technológia ( akárcsak a k7 Athlon esetén) már csupán a húsz éves ráncok felvarrása.

    Hajrá Hammer !!! (Írhatnám persze az Itanium 2-őt is, de sajnos az nem számunkra termett :(( )