JohnnyCage

Erőre kap a mobiltelefon Java



A mobiltelefon piac ezidáig a Java apró, de üdítő színfoltja volt. A szoftvert a SUN Microsystems szövetségeseivel együttesen többek között azért fejlesztette ki, hogy a szoftveróriás Microsoft megoldásainak konkurenciát állítva, olyan platformfüggetlen szoftveres szabványt alkosson, amely a PC-ken, és azokon kívül is megállja a helyét. A Java lehetővé teszi, hogy a megírt szoftver bármilyen készüléken lefuthasson, függetlenül attól, milyen operációs rendszer, vagy akár processzor működik alatta. A megoldásnak a PC-ken nem sikerült megszüntetnie a Microsoft egyeduralmát, de olyan területeken, mint amilyenek a mobiltelefon piac, és a szerverek szegmense, igen előnyös pozíciót szerzett.

A Java a Mobil Information Device Profile 1.0 megjelenésével robbanásszerűen tört be a mobiltelefonok piacára mintegy három évvel ezelőtt, és azóta számos modellben, illetve többmillió mobilkészülékben található meg. A Zelos Group előjelzése szerint a jelenlegi nehézségek ellenére a Java óriási sikert fog aratni a mobiltelefonok körében, és 2007-ig hozzávetőleg 450 millió mobilkészülékbe kerül bele, ami a 2007-es évben várhatóan eladott mobilok számának háromnegyede. A társaság szerint az olyan megoldások, mint a Microsoft specializált Windows változata, vagy a Qualcomm-féle BREW (Binary Runtime Environment for Wireless) nem lesznek a Java ellenfelei.

"Óriási lehetőség áll a Java előtt, mivel a konkurencia meglehetősen gyenge ebben a szegmensben" - mondta Chris Lanfear, a Venture Development egyik elemzője. "A BREW technológiailag ígéretes, de a mobilgyártók csak elvétve használják. A Microsoft pedig egyelőre csak kívülről szemléli a piacot" - tette hozzá.


A Mobil Information Device Profile-t fejlesztő csoportot a Motorola vezeti a Java Community Process-en belül. A csoportban a Motorola és a SUN Microsystems mellett azonban több tucat mobiltelefon gyártó, mobilszolgáltató, és szoftverfejlesztő is található. A Java széleskörű alkalmazása az elmúlt időben számos programozót ösztönzött a MIDP-alapú szoftverek készítésére. Bár a legtöbb elérhető alkalmazás olyan egyszerű játék, mint az Aknakereső, vagy a Tetris, több igen komoly megoldás is fellelhető a piacon, úgymint például útvonaltervező, MP3 lejátszó, vagy akár az autó motorjának diagnosztikáját ellátó szoftver.

A SUN Microsystems szövetségeseivel együttesen elkészítette a mobiltelefonokhoz szánt Java szoftver második verzióját, amely számos területen kijavítja az előd hibáit, pótolja hiányosságait, ugyanakkor új problémákat is felvet.

Egyes szakértők szerint az új változat, amely az elmúlt hetekben látott napvilágot, végre áttörheti azokat az akadályokat, amelyek ezidáig a Java-alapú mobiltelefonok általános elterjedése előtt álltak. A Mobile Information Device Profile 2.0 (MIDP) az első verziónál egyszerűbb és gyorsabb programkészítést, izgalmas, fejlett játékszoftverek, színvonalas multimédia alkalmazások, valamint hatékony vállalati megoldások fejlesztésének lehetőségét kínálja. A MIDP 2.0-alapú szoftverek akár biztonságos HTTP protokollon (HTTPS) keresztül is összeköttetést teremthetnek a világhálóval a mobiltelefon hálózaton keresztül, így az elérhető alkalmazások köre tovább bővül.

A mobiltelefon gyártók azt remélik, a Java-alapú készülékek régi telefonjaik leváltására fogják ösztönözni a felhasználókat, a mobilszolgáltatók pedig a jelentős többletbevételi lehetőséget látnak a különféle Java alapokra épülő szolgáltatásokban, illetve elsősorban a játékokban. Az utóbbi időben felszínre került azonban a MIDP 2.0 néhány olyan problémája is, amely az elemzők szerint megakadályozhatja a szoftver széleskörű elterjedését. Ezek a tényezők a viszonylag magas ár, illetve a MIDP 2.0 memóriaigénye, amely jóval nagyobb, mint az elődé.

A mobiltelefon gyártók szerint az új mobil Java platform szoftver mintegy 100 KByte-tal több memóriát igényel, mint elődje, az 1.0-ás változat. Ez a plusz 100 KByte elsőre egyáltalán nem tűnik soknak, egyes gyártók szerint azonban arra éppen elég, hogy lehetetlenné tegye a legtöbb jelenlegi készülék korszerűsítését illetve, hogy ki kelljen hagyni a szoftvert néhány új modellből is. "A fő probléma az, hogy a legtöbben a tavalyi cipősdobozba szeretnék beleerőltetni az új változatot" - mondta David Yach, a Research In Motion szoftveres megoldásokkal foglalkozó elnökhelyettese.


A Java támogatói azt remélik, jelenlegi pozíciójukat az új, elődjénél sokkal robosztusabb MIDP 2.0 megjelenésével tovább erősíthetik, és a közeljövőben minél több MIDP 2.0-alapú mobiltelefon, illetve alkalmazás jelenik meg a piacon. Bár a MIDP új változata sokkal erőteljesebb hardvert igényel, az új megoldással olyan alkalmazások fejleszthetők, amelyek jelentősen megnövelik a készülékek értékét. Ahogy a mobiltelefonok ára ráadásul tovább esik, a többletköltségek lecsökkennek, a készülékek fejlett képességeiknek köszönhetően pedig várhatóan igen népszerűek lesznek.

Mint a SUN Microsystems egyik képviselője a közelmúltban elmondta, a szövetség a MIDP 2.0 gyors elterjedésére számít a vezető mobilgyártók, mint a Nokia, Motorola, Siemens, Sony-Ericsson, és Samsung termékeinek körében. "Várakozásaink szerint mintegy 30 - 50 mobiltelefon gyártó fog MIDP 2.0-alapú készüléket kiadni az elkövetkező 6 - 9 hónapban" - mondta Nicolis Lorain, a SUN Microsystems Java 2 Micro Edition (J2ME) termékmenedzsere. "Az első MIDP 2.0 támogatású készülékek várhatóan 2003 nyarán jelennek meg a piacon" - tette hozzá a vezető. Mit ígér a MIDP 2.0?

"Az új felhasználói felület még nagyobb portabilitást, interaktivitást, és bővíthetőséget nyújt. Ezzel egyidőben maximálisan kihasználhatóvá váltak a mobiltelefon készülékek grafikai- és audió képességei, valamint jelentősen növekedett az alkalmazások biztonsága. A szoftverfejlesztők az új mobil Java verzióval hatékonyabban, és olcsóbban fejleszthetnek rendkívül ütőképes mobiltelefon alkalmazásokat" - áll a SUN egyik közleményében.

A Mobile Information Device Profile 2.0-ás változata számos területen komoly előrelépést jelent a korábbi, 1.0-ás verzióhoz képest. Ami a talán legáltalánosabb mobil Java alkalmazásokat, a játékprogramokat illeti, az új MIDP változat már támogatja a különféle hanghatásokat, és szabványos módszereket kínál a különböző grafikai rétegek, mint az előtérben lévő karakterek, illetve a háttérképek egyszerű és hatékony kezeléséhez. A "sprite" objektumok támogatása lehetővé teszi, hogy a fejlesztőknek ne kelljen minden egyes képpontot külön kezelniük, hanem a karaktereket és egyéb grafikai elemeket egyszerűen mozgathassák a kijelzőn. "A MIDP 2.0 felhasználói felülete lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy teljes mértékben elképzeléseiknek megfelelően alakítsák alkalmazásaik kinézetét és kezelését" - mondta Lorain. A megoldás szintén fontos eleme, hogy szabványos módszert kínál a programok mobilhálózaton keresztüli letöltéséhez, mivel a mobilszolgáltatók elsősorban fizetős szolgáltatásként, bizonyos díj ellenében letölthető alkalmazásként tervezik biztosítani a különféle Java-alapú programokat, amelyet a felhasználó egyenlegének rovására, igénye szerint tölthet le készülékére.


Tovább fejlődött a MIDP adattároló rendszere is. A platform általánosan lehetővé teszi, hogy a különféle adatokat a felhasználó készüléke tárolja. A rivális megoldások esetében ezzel szemben az adatokat szinte kivétel nélkül csak a hálózaton keresztül lehet elérni, egy központi adattárolóról, mondta Eileen Mercilliott, a Nextel J2ME termék-, illetve fejlesztési menedzsere. A Nextel Communications, amely szintén a mobil Java támogatója, várhatóan 2003 októberében adja ki első MIDP 2.0-alapú mobiltelefon készülékét.

Az új MIDP változat jelentős előrelépést jelent az internetes szolgáltatások megjelenése felé, és hatékony Web elérést nyújt a mobiltelefonokon keresztül. Bár a Web elérés lehetősége már az előző, 1.0-ás verzióban is jelen volt, a lassú adatátviteli sebesség, illetve a készülékek kis méretű, és a legtöbb esetben fekete-fehér kijelzője megakadályozta az ilyen alkalmazások általános elterjedését. A MIDP 2.0 azonban olyan szolgáltatásokkal rendelkezik, amely az új, fejlett, nagyméretű színes kijelzővel ellátott készülékekkel már élvezetessé teheti a PC-kre szánt weboldalak megjelenítését.

Az új Java verzió egyik legjelentősebb újdonsága várhatóan a 2003 második felében debütáló készülékekben jelenik meg. Az úgynevezett "push" technológia legújabb változata lehetővé teszi, hogy a készülék egy szerverről bizonyos események bekövetkezésekor információkat, üzeneteket kapjon anélkül, hogy rendszeresen ellenőriznie kellene azok "érkezését". Lehetőség nyílik emellett a valósidejű üzenetküldésre is, amelyen keresztül a vállalati vezetők például különféle adatokkal láthatják el alkalmazottaikat út közben, hatékonyabbá téve ezzel a munkát, és a különféle problémák megoldását.

Mint Sanjay Gupta, a Motorola mobil hálózati szabványokkal foglalkozó csoportjának menedzsere elmondta, a MIDP 2.0 push technológiája leegyszerűsíti a válasz küldését a különféle üzenetekre, illetve lehetővé teszi az adatállományok, vagy alkalmazások csatolását az üzenetekhez.

A MIDP legnagyobb előnye azonban továbbra is változatlan: A megoldás egységes, szabványos szoftver platformot kínál a mobiltelefon piac számára, ahol az idáig uralkodó egyedi készülékek lehetetlenné tették a többféle eszközön is működőképes, ütőképes alkalmazások készítését, és az alkalmazásokra épülő, széles körben elérhető szolgáltatások megjelenését. A szoftverfejlesztők számára az egységes megoldások hatékonyabb munkát, nagyobb piacot, és biztosabb bevételt jelentenek, amelyek az ütőképes alkalmazások készítésének alapfeltételei. A mobiltelefon gyártók számára a platform egyszerűbb és gyorsabb fejlesztést, alacsonyabb költségeket, ugyanakkor sokkal tökéletesebb végeredményt ígér. Akadályok a MIDP 2.0 előtt

A mobil Java új változata rengeteg újítást ígér, növelve ezzel az alkalmazások fejlesztésének hatékonyságát, illetve a Java-alapú mobiltelefonok tudását. Egyes gyártók azonban ennek ellenére is sokallják azt a 100 KByte pluszmemóriát, amellyel a 2.0-ás változat többet igényel elődjénél.

- Az olyan készülékek esetében, amelyek több megabyte memóriával rendelkeznek, a 100 KByte többletmemória igény nem jelent különösebb problémát. A társaságok célja azonban az, hogy a Java az olcsóbb, általánosabb mobiltelefon készülékekben is elterjedjen. Ezen modellekben általában azonban csak éppen annyi memória van, amennyi feltétlenül szükséges, és már a 100 KByte plusz is problémát okozhat, vagy a készülék árát növelő módosítást tesz szükségessé. A 100 KByte pluszmemória igény számos olyan készülék MIDP 2.0-ra való frissítését is lehetetlenné teszi, amely a platform korábbi, 1.0-ás változatára épül - mondta David Yach a Research In Motion-től hozzátéve, hogy a mobiltelefonok tárkapacitása a PC-kkel ellenben általában nem bővíthető.


Bill Nguyen, a drótnélküli üzenetküldéssel foglalkozó Seven alapítója úgy véli, a MIDP 2.0-ás változatát elsősorban a bonyolultabb üzleti megoldásokhoz fogják alkalmazni a társaságok, így a Seven is ezen a területen tervezi felhasználni az új verziót. A Seven drótnélküli üzenetküldési szolgáltatását jelenleg az amerikai Sprint PCS, és Cingular Wireless, valamint a brit Mmo2 mobilszolgáltatók felhasználói érhetik el.

Nem minden társaságot aggaszt azonban a megnövekedett hardverszükséglet.

A piacvezető mobilgyártó finn Nokia például a nagyobb memóriaigény ellenére is elkötelezett az új mobil Java alkalmazása mellett: "Nem tudom pontosan, jelen pillanatban hogyan áll az MIDP 2.0 ütemtervünk, de semmiképp nincs szó olyasmiről, hogy kihagynánk a megoldást egyes olcsóbb készülékeinkből" - mondta Victor Brilon, a Nokia Java alkalmazásokkal foglalkozó menedzsere.

A Nokia egyébként is a mobil Java egyik legjelentősebb támogatója. A társaság korábban bejelentette, hogy 2003 végéig összesen mintegy 100 millió Java-alapú mobiltelefont kíván értékesíteni. A vezető mobilgyártó azonban nem csak a Java támogatású mobilkészülékek fejlesztésével foglalkozik. A cég támogatja a Java-alapú mobiltelefon alkalmazások fejlesztését, és maga is készít ilyen szoftvereket. Mindez az elemzők szerint jelentős ösztönző hatással van a független szoftverfejlesztőkre is.


A Siemens AG szintén nem tartja problémának a megnövekedett memóriaszükségletet. Mint Jacob Rice, a német mobilgyártó szóvivője elmondta, a társaság olyan alkalmazások miatt, mint az összetett, többszólamú csengőhangok, a multimédiás üzenetek, és a csatolt fájlok, a legtöbb készülékét már jelenleg is nagyméretű memóriával gyártja. Így nem lehet probléma egy nagyobb MIDP 2.0 implementálása sem.

"Ez semmiképp nem jelent különösebb gondot" - mondta Rice. Mercilliot a Nexteltől szintén úgy gondolja, a MIDP 2.0 által nyújtott szolgáltatások mindenképpen megérik a 100 KByte memóriatöbbletet. "Általános trend, hogy a mobiltelefonok egyre több memóriával készülnek. Azok a felhasználók, akik ezeket az ígéretes funkciókat ki szeretnék használni, minden bizonnyal megfizetik a kissé magasabb árat" - tette hozzá Mercilliot.

"Úgy látszik, egy játékplatformot terveznek létrehozni az új Java verzióval" - mondta Lanfear a Venture Developmenttől. "Ez az a terület, ahol a társaságok többsége jelentős bevételszerzési lehetőséget lát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Czibu #26
    ehh
    2 év mulva má dolby 5.1 -be nyomják!
  • mikike #21
    azért még nem temetném a palmokat (a .NETet inkább)
    kifelejtettem, hogy ár szempontjából is alatta marad egy palm a pocket PCnek
    amit pedig szerintem pofátlanság Pocketnek nevezni, trolloknak nincs ekkora zsebük

    (amúgy elismerem kicsit idegenkedem a microfos használatától is ilyen környezetben)
  • KeFe #17
    Hat nemtom ha lehet valasztani akkor en a p800-at kerem .. a tied lehet az a szar :)
  • mikike #16
    ..vagy méret

    ez is altta van tényleg
  • mikike #15
    igen például fogyasztás szempontjából
  • Cheky #12
    Nincs teljesen igazad. Utánanéztem. S55 Európában, S56 Amerikában, S57 Ázsiában fog debütálni.
    Adf: S55: Infra, Blutoth, Színes kijelző, 1 Mb memoria, Java (2), fényképezőgép, pf csengőhang...
  • magyar ember 2 #10
    Kivancsi vagyok mikor jelennek + az 1. virusirtok mobilra. :)
  • Cat #8
    s55 és s57 ugyanaz, csak más szinben, előbbi ezüstben és acélkékben ;)
  • Cheky #6
    Tényleg jól néz ki, de ez S57! Legalábbis a kép szerint
  • Cat #3
    ez az s55 valami iszonyatosan kurvajól néz ki :)
    gprs, java, bluetooth, pop3, smtp és hozzá engem az audi tt re emlékeztető tömör dizájn... aaaaaaaaaaahhh :)