Franczy

2003 nyarán mutatkozik be az ATI R400

A napokban Dave Orton, az ATI Technologies egyik vezetője interjút adott egy külföldi weboldalnak, mely interjúból számos érdekesség derül ki a kanadai székhelyű gyártó közeljövőbeli terveivel kapcsolatban.

Orton mindenekelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy konkurens Nvidia ugyan nemrégiben hivatalosan bejelentette legújabb grafikus megoldását, a GeForce FX-et, azonban jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy az Nvidia újdonsága leghamarabb csak valamikor tél végén, tavasz elején kerülhet a boltok polcaira, vagyis az ATI Technologies hosszú időn keresztül az egyetlen olyan gyártó marad, mely számos DirectX 9.0 kompatibilis terméket forgalmaz.

Az interjúból többek közt az is kiderült, hogy az ATI Technologies-t nem nyűgözte le túlságosan a GeForce FX, és saját termékcsaládjának csúcsmodelljét, a Radeon 9700 Prót továbbra is felettébb versenyképes megoldásnak tartja. Ezzel együtt a cég vezetősége nemrégiben úgy határozott, hogy a GeForce FX piaci debütálásával nagyjából egy időben és a piaci igényeknek megfelelően a közeljövőben megkezdi az R350 típusjelzésű grafikuschipek gyártását. Az R350 a jelenlegi R300-ban található architektúra optimalizált változatára fog épülni, és elődjénél jelentősen nagyobb órajellel fog rendelkezni. Egyes meg nem erősített hírek szerint az R350 renderelő futószalagonként már két-két, vagyis összesen tizenhat textúrázó egységgel fog rendelkezni, az azonban már most biztosra vehető, hogy az R350-alapú grafikuskártyákon 256 bites interfésszel rendelkező DDR-II memóriák fognak helyet kapni.

Orton elmondta, hogy az ATI Technologies következő generációs, vagyis teljesen megújult grafikus processzora, az R400 várhatóan már 2003 nyarán be fog mutatkozni, vagyis a konkurens Nvidia fejlesztőmérnökei nem sokat pihenhetnek a GeForce FX piaci debütálását követően. Mint ismeretes, az Nvidia az NV30 fejlesztési kódnevű GeForce FX után az NV31-es, NV34-es, illetve NV35-ös grafiksuchipeket kívánja hadrendbe állítani. Orton arról is említést tett, hogy az R400-as grafikuschip utódja nem meglepően az R500 típusjelzésű chip lesz, arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy az R500 pontosan mikor fog bemutatkozni. Végül pedig említésre méltó, hogy az ATI jövőre az alaplapi chipkészletek és a kéziszámítógépek piacán is komoly erőkkel szeretné képviseltetni magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vízipók #31
    Ez honnan?
  • Cefa #30
    GeForce FX = 9700pro +40%

    Ezt honnan dudod alma. Letesztelted?
    Radeon 9000 = 9700pro -50%
    nehogymán fele olyan gyors legyen mert berosálok
    nézz meg egy tesztoldalt.
  • Inquisitor #21
    Ezt kifejtenéd ...? Nekem már több mint fél éve van 8500 és még nem volt gondom.
  • Vízipók #18
    Most van itthon három Radeon 11500 PRO kártyám, (Haverom azt mondta, R400-as, bár gőzöm nincs, ez mit jelent) haverom hozta Kanadából, azt mondta, 250-ért ajándék, ezért vettem hármat. Szeretnék kettőt árverésre bocsátani, kiindulási ár:
    300.000 HUF/db
    Ha a melóhelyen észreveszik a hiányt, nagyon rá***ok, úgyhogy vegyétek meg gyorsan őket!
    Haverom mondta, nagyon királyak, úgyhogy megéri. (Én még nem tudom, nincs ismerősöm, akinek van gépe, nem tudtam kipróbálni.) Nem dobozos, de eredeti, haverom esküdött rá!
  • Pöty #16
    Jézusom! És te ezt el is hiszed??
  • Inquisitor #13
    "... az Nvidia újdonsága leghamarabb csak valamikor tél végén, tavasz elején kerülhet a boltok polcaira, vagyis az ATI Technologies hosszú időn keresztül az egyetlen olyan gyártó marad, mely számos DirectX 9.0 kompatibilis terméket forgalmaz."
    Az a baj, hogy utána is. Legalább is az NV30 nem lesz az. Gyanús volt, hogy mire bejelentették, addigra vagy 15millió tranzisztorral kevesebb volt benne, mint elötte a hírekben. :]
    Bye, bye Displacement Mapping!!!
    Ha jól tudom a Radeon 9500/9700 és a Matrox Parhelian kívül még a 3D Labs P10-ben is van. NV30-ban meg nincsen.
  • Laalee #9
    azert az egyaltalan nem meglepo hogy az ati nincs elajulva az nv30 tol :D
  • Borg #7
    Az R350 február-március környékén jelenik meg, válaszként az NV30ra.
    Átdolgozott optimalizált engine, jóval magasabb órajelek (400/450), és DDR-II memória. Nameg persze a 9700tól megszokott 256bites memóriavezérlő, ami alapból is maga mögé utasitja az nv30 dzsunka 128bitesét már..
  • netrunner #5
    Szerintem az ati nagyon jól teszi, hogy nem hagyja az nVidiát pihenni. Most, hogy mondhatni az ATInál van a labda, ha jól csinálja most nagy előnyre tehet szert.