Franczy

Radeon 8700 és 8800: az ATI visszavág

Immár egyre több forrás szerint szinte teljesen biztosra vehető, hogy a kiváló minőségű termékeiről híres kanadai cég, az ATI Technologies a március közepén Németországban megrendezésre kerülő CeBIT számítástechnikai szakkiállítás keretein belül lerántja a leplet legújabb grafikus chipjéről, az RV250-ről. Habár az ATI RV250-es grafikuschipre épülő videokártyák pontos specifikációról egyelőre még nem túl sokat lehet tudni, azok a szerencsések, akik már látták az említett kártyát működés közben, azt állítják, hogy az Nvidiának alaposan fel kell kötnie a képzeletbeli gatyáját, pedig az ATI most még nem is a sokak által várva várt, igazi nagy újdonságot jelentő R300-as chipet készül bemutatni.

Habár az ATI fejlesztőmérnökeinek még mindig van mit dolgozniuk az RV250-es grafikuskártyákon, különböző források szerint ezen ATI újdonságok már nagyon közel állnak ahhoz, hogy megkezdődjön a sorozatgyártásuk, amire a hannoveri debütálást követően várhatóan nagyon rövid időn belül sor is kerül majd. Ezen források azt is tudni vélik, hogy az RV250 a korábbi híradásokkal ellentétben nemcsak egy, hanem két új ATI grafikuskártyán is helyet kap majd, mely két újdonság közül mindenképpen az ATI Radeon 8800 típusjelzéssel büszkélkedő lesz a nagyobb teljesítményű, ezen típusú kártyákat azonban még véletlenül sem szabad összekeverni az egy ideje már forgalomban lévő ATI FireGL 8800-as kártyákkal.

Tehát a jelenlegi ATI csúcsmodell, a Radeon 8500 trónja veszélybe került, ugyanis hamarosan érkezik az új ATI nagyágyú, a Radeon 8800, melyen nem kevesebb, mint 128 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM grafikusmemória kap helyet, ezen memória pedig egész pontosan 700, azaz hétszáz (2 x 350 MHz) MHz-es frekvencián ketyeg majd, vagyis az újdonság memória sávszélességével várhatóan nem túl sok probléma adódik majd. Ehhez az irgalmatlanul magas működési frekvenciához természetesen megfelelő minőségű memóriachipek is szükségesek, így az ATI az RV250 chipes kártyák esetében várhatóan ugyanolyan 2,8 nanoszekundumos hozzáférési idejű memóriákat használ majd, amilyeneket az Nvidia használ jelenlegi csúcsmodellje, a méregdrága GeForce4 Ti 4600 esetében. A 2,8 nanoszekundumos hozzáférési idő egyébként elméletileg maximálisan 714 MHz-es működési frekvenciát tesz lehetővé, vagyis el lehet mondani, hogy az ATI szinte az utolsó csepp teljesítményt is kisajtolja majd az RV250-es kártyákon található memóriachipekből.

A másik ATI újdonság Radeon 8700 névre hallgat majd, és állítólagosan csak annyiban különbözik majd a Radeon 8800-tól, hogy nem 128, hanem "csak" 64 MB grafikusmemória kap rajta helyet, és hogy jelentősen olcsóbb lesz a Radeon 8800-nál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #24
    Es te GeF3-at?
  • zice #17
    Gyakorlatilag mi a különbség az ATI 8500 és 8500 LE között???? (miben "butították" a LE-t???)
  • Ligend #16
    A noname GF kartyak kepminosege valoban nem a legjobb, de arrol nem a GPU tehet. A hetvegen kisebb haloparty-t nyomtunk, az egyik srac hozott a hetvegere 2 Ti200-ast. Nos, a Megacolor-t nem sorolnam a nagynevu gyartok koze, es ez meg is latszott a kartyakon. Az egyiknek jobban, a masiknak kevesbe, de hullamzott a kepuk! Mikor visszatettem a sajat Abit Siluro-mat (szinten Ti200), erdekes modon valahogy eg es fold volt a kulonbseg. A ket kartya (a ket noname-e) valami fantasztikus oknal fogva kulonbozott - egymas melle teve tisztan latszott, hogy az egyikrol szoren-szalan eltunt ket kondi. Persze mukodott, de a nyak-on latszott, hogy kezzel lett leforrasztva...

    Osszegezve:
    A noname kartyak valoban koltseghatekony megolast kinalnak, de a kepminoseg es az igenyesseg javara (is).
  • FREAK #15
    "legnagyobb felbontáson is nyomja 175Hz-en"

    TÖRÖLVE

    természetesen csak 75 Herz.

    Közben egy másik fórumra is írtam, és naná hogy a mondat másik fele meg oda ment :)))))))


    Amúgy a R8500-nál 85 Hz 2048 x 1536-ban.
  • FREAK #14
    Ha nagy felbontásban akarsz szép képet, arra ott a KyroII, ráadásul, ha a monitorod bírja, legnagyobb felbontáson is nyomja 175Hz-en.
  • Csatti #13
    En ugy hallottam, hogy a GeForce kepe, hagyott nemi kivannivalot az 1-2 eseten, de nagyon jo a 3-astol kezdodoen. Nekem meg 2-es van es velemenyem szerint ennel sokkal jobb is lehetne.
  • dewdew #11
    Annyira kivancsi lennek arra, hogy aki suxxolja a GeForce kepminoseget, az latott-e mar mukodes kozben egy rendes kartyat? Hogy a sima GeForce es a GeForce2 milyen kepet mutatot, azt nem tudom, de most itt elottem egy Leadtek GeForce3 nyomja ki a kepet egy 19-es LG Flatron monitorra, es en ennel tisztabb, elesebb kepet sehol nem lattam. Biztosan az ATI is ilyen jo, mert az raadasul hires is a kepminosegrol, de senki ne ugraljon addig, amig a sajat szemevel nem latta azt, hogy mire kepes a GeF3.
  • Laalee #10
    gyorsan, szaldj csereld le!!!
  • mad mind #9
    A fene most vettem egy Radeon 8500-ast.
    Már megint túlhaladt rajtam a fejlődés.
  • Veriel #4
    es olyat ki vesz?