Franczy

SiS Xabre II 2003 elején

Az elmúlt napokban Los Angeles-ben megrendezett Comdex számítástechnikai szakkiállításról természetesen a Silicon Integrated Systems (SiS) standja sem hiányozhatott, és a cég munkatársai a rendezvényen némi győzködés árán számos új információt elárultak a SiS következő generációs grafikus processzoráról. Immár tudni lehet, hogy az újdonság a keresztségben a Xabre II nevet kapta, valamint, hogy az ígéretek szerint elődeinél jelentősen nagyobb teljesítménnyel fog rendelkezni. A hsinchui székhelyű gyártó munkatársai elmondták, hogy a Xabre II révén a SiS-nek nem más a célja, mint hogy megerősítse a grafikus megoldások piacán jelenleg birtokolt pozícióját, valamint, hogy versenyképes konkurenciát állítson az ATI Technologies, valamint az Nvidia jövő év első felében kapható középkategóriás termékeinek.

A gyártó a Comdexen megerősítette, hogy a Xabre II grafikus processzorok teljeskörű DirectX 9.0 kompatibilitással fognak rendelkezni, ennek köszönhetően pedig várhatóan tényleges konkurenciát jelenthetnek majd a konkurens gyártók hasonló kategóriás grafikus megoldásainak. Többek közt fény derült arra, hogy a Xabre II Vertex Shader 2.0 és Pixel Shader 2.0 támogatással fog rendelkezni, azonban a cég munkatársai azzal kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni, hogy a vertex shaderek támogatása hardveres lesz-e, vagy az elsőgenerációs Xabre chipekhez hasonlóan a CPU által emulált. Azt azonban már konkrétan tudni lehet, hogy a Xabre II az ATI Radeon 9700-hoz és az Nvidia GeForce FX-hez hasonlóan nem kevesebb mint nyolc renderelő futószalaggal fog rendelkezni, melyek mindegyike egy-egy textúrázó egységgel lesz ellátva. A SiS értelmezésében egyébként ez a megoldás a hangzatos Octapipe névre hallgat.

Hivatalos SiS álláspont szerint a második generációs Xabre grafikuschipek, illetve az ezen chipekre épülő videokártyák valamikor a jövő év első felében fognak napvilágot látni, azonban egyes források konkrétan tudni vélik, hogy a gyártó 2003 februárjában kíván sort keríteni a Xabre II bemutatására. Természetesen elképzelhető, hogy a Xabre II megjelenése némileg csúszni fog, többek közt már csak azért is, mert a SiS újdonsága 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével fog készülni, és mint köztudott, ezen csíkszélességgel egyelőre még a nagyobb grafikuschip gyártóknak is rendesen meggyűlik a bajuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!