Franczy

Az Intel nagy hangsúlyt helyez a bioinformatikára

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel munkatársai a napokban arról számoltak be, hogy az Intel a közeljövőben minden korábbinál szorosabb együttműködést kíván folytatni különböző egyetemekkel, szoftverfejlesztő cégekkel és szervergyártókkal, mégpedig annak érdekében, hogy a jövőben olyan Intel technológiákon alapuló szuperszámítógépek láthassanak napvilágot, melyeket többek közt gyógyszerészeti, genetikai és egyéb biotechnológiai kutatásokban fognak felhasználni.

"Manapság világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az élettel foglalkozó tudományok különböző informatikai infrastruktúrái iránt. Lényegében nincs a világon olyan ország, ahol ebben a viszonylag új piaci szegmensben ne pezsegne az élet. Hogy csak néhány országot említsek, Szingapúrban, Tajvanon, az Egyesült Államokban, vagy éppen Írországban rendkívül dinamikusan fejlődik a bioinformatika" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Rick Herrman, az Intel nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója.

Herrman felhívta a figyelmet arra, hogy míg mostanság szinte az összes kisebb-nagyobb cég és vállalat egyre kisebb összegeket fordít technológiai és informatikai fejlesztésekre, addig a biotudományos kutatásokat folytató cégek minden korábbinál nagyobb összegeket költenek ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre. Az Intel tehát ráébredt arra, hogy olyan, számára új, azonban komoly bevételi forrásokkal kecsegtető piaci szegmensek felé kell nyitnia, mint amilyen például a bioinformatika. Az Intelen kívül egyébként az IBM és a Dell Computer is komoly bioinformatikai tervekkel rendelkezik.

Michael Swenson, az IDC piackutató cég egyik vezető elemzője megerősíti Herrman állítását, miszerint a bioinformatika jelen pillanatban az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. Swenson elmondta, hogy míg a tavalyi esztendőben mintegy 850 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le ebben a piaci szegmensben, addig ezen forgalom az idei évben várhatóan már az 1,1 milliárd dollárt is meg fogja haladni. A bioinformatika területén az elkövetkező években kétszámjegyes növekedésekre lehet számítani - mondta Swenson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #6
    ;,,,,,,,,,,,,-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Vízipók #5
    Pacemakerbe épített mp3 lejátszó, USB csati seggbe,(a dokkolóegység nem szériatartozék, a "home-made" dokkolóegység használatából származó esetleges sérülésekért pedig nem vállalnak felelősséget)jack meg az orrodba. Jó dolog a nátha, mert ha a dugó beleragad a fikába, nem esik ki olyan könnyen.
  • Munch #4
    Tényleg jó lenne már ha a proci helyett egy egér mozogna a futó "berendezésén" kábelekkel kilógva a fejéből. :DDDDD
  • Cheky #3
    akkor nem votlam ezzel egydül...
  • Devla #1
    Fene, mar aszittem hogy van az Intelnek vegre biologiai modszerrel mukodo procija amit akar a testbe lehet epiteni, amit pld enegergiaforrasnak vagy akar muveletek elvegzesere hasznal fel :D