JohnnyCage

Hátsó kaput nyit a PC-ken a Roron féreg

Az orosz Kaspersky Labs. közleményt adott ki, amelyben a Roron féreg terjedésére hívja fel a figyelmet. Az új vírus ugyanis hátsú kapukat nyit a megfertőzött PC-ken egy későbbi számítógépes támadáshoz.

A féregprogram, amelyet más antivírus szoftvert fejlesztő cégek Oror.B-nek is neveznek, e-mailen, megosztott merevlemezeken, és fájlcsere hálózatokon keresztül egyaránt képes terjedni, közölte Denis Zemkin, a Kaspersky Labs. szóvivője. "Úgy véljük, ez a vírus rendkívül veszélyes az otthoni felhasználókra nézve" - mondta Zemkin. "A vállalati felhasználók már tudnak a csatolt fájlok veszélyeiről, és valószínűleg nem fogják megnyitni a vírust tartalmazó állományt."

A Kaspersky közleményében "nagyon veszélyesnek" minősítette a Roron férget, mivel számos módon terjedhet, más antivírus cégek azonban úgy vélik, a társaság eltúlozza a veszélyt. Az orosz számítógépes biztonsági cég szerint a vírus hátsó kaput nyit a megfertőzött számítógépen, hogy a támadók később átvehessék annak irányítását, és DDoS (Distributed Denial-of-Service - Elosztott túlterhelés) támadáshoz használják fel. A fertőzött számítógépekkel IRC-n keresztül vehetik fel a kapcsolatot a támadók.

A Symantec ötből csak kettes veszélyességi osztályba sorolta a Roront, közölte Sharon Ruckman, a társaság Security Response Center csoportjának vezetője. "Az Egyesült Államokból még nem is érkezett bejelentés a vírusról" - közölte Ruckman hozzátéve, hogy Európából már jelentett fertőzést néhány felhasználó. Az ügyfelek e-mailjeinek vírusirtásával és spam szűrésével foglalkozó MessageLabs szerint a Roron egyelőre még nem került fel a tíz jelenleg legaktívabb e-mail vírus közé.

A Kaspersky szerint a Roron Bulgáriából eredhet, mivel a kódjában számos részletet bolgár nyelven készült. Amennyiben a vírus megfertőz egy gépet, különböző témamegjelölésű e-mailekkel terjed tovább, amelyekben a csatolt fájl neve is változik. A Roron ezután számos könyvtárba bemásolja magát, így a helyi hálózat más gépeire is átterjedhet, de még a KaZaA hálózaton felkínált fájlok közé is bekeveredhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frank99 #2
    Rosszul teszed
    az AVP az egyik legjobb vírusírtó
    évek óta használom, sikerrel.
    :-)